4.3 C
Zvornik
30. марта 2023.

Pogledajte koliko traje izolacija za vakcinisane i nevakcinisane osobe

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je Uputstvo za određivanje mjere karantina i izolacije i definiciju slučaja kovida 19 u Republici Srpskoj.

Prema ovom uputstvu, ukida se obaveza karantina za osobe koje su primile buster dozu vakcine protiv kovida 19, a bile su u kontaktu visokog rizika sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem.

Takođe, predviđeno je i skraćivanje perioda izolacije za osobe koje su potvrđeni ili vjerovatni slučaj, a vakcinisane su sa dvije ili tri doze vakcina protiv kovida 19, na sedam dana (uz ispunjen uslov da najmanje 48 sati nemaju povišenu temperaturu bez korištenja antipiretika i da imaju značajno poboljšanje ostalih simptoma).

dokumentu je precizirano šta podrazumijeva „moguć slučaj kovida 19“, „vjerovatan“ te „potvrđen slučaj“, zatim definicija kontakta, te kriterijumi za izlazak iz karantina.

Tako se pod bliskim kontaktom podrazumijeva osoba koja je bila izložena potvrđenom ili vjerovatnom slučaju dva dana prije i 14 dana nakon pojave simptoma. Izloženost podrazumijeva:

1. kontakt licem u lice sa vjerovatnim ili potvrđenim slučajem na udaljenosti manjoj od dva metra i tokom najmanje 15 minuta

2. direktan fizički kontakt sa vjerovatnim ili potvrđenim slučajem ili sa njegovim izlučevinama (npr. dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili ako se zaražena osoba nakašlje u zdravu)

3. direktno zbrinjavanje pacijenta sa mogućim ili potvrđenim kovidom 19 bez nošenja preporučene lične zaštitne opreme ili ukoliko je došlo do propusta u nošenju opreme

4. dijeljenje domaćinstva sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem (osoba koja živi u istom domaćinstvu može se izuzeti od karantina samo ukoliko uopšte nije boravila u domaćinstvu u periodu zaraznosti, u svim drugim slučajevima podliježe karantinu)

5. boravak u istoj zatvorenoj prostoriji (učionica, čekaonica, kancelarija) na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta, te druge situacije, u skladu sa procjenom rizika nadležnog epidemiologa.

Iz Instituta su naveli da svi bliski kontakti podliježu mjeri karantina, koja započinje od datuma posljednjeg kontakta sa potvrđenim/vjerovatnim slučajem koji je ostvaren tokom perioda infektivnosti tog slučaja.

Trajanje karantina za bliske kontakte potvrđenog ili vjerovatnog slučaja je 10 dana od posljednjeg kontakta sa potvrđenim/vjerovatnim slučajem.

Nakon izlaska iz karantina, osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem u obavezi su da ograniče kontakte na one koji su neophodni, da izbjegavaju kontakte sa osobama koji pripadaju osjetljivoj populaciji, da nose zaštitnu masku (FFP2 ili FFP3 zaštitnu masku, bez valvule) do isteka 14 dana od posljednjeg kontakta sa potvrđenim/vjerovatnim slučajem.

Ukoliko tokom trajanja karantina osoba razvije simptome (bilo da je vakcinisana ili nevakcinisana), smatra se vjerovatnim slučajem i podliježe obaveznoj izolaciji bez obzira da li je testirana ili ne.

Postupak prema vjerovatnom slučaju je jednak postupku prema potvrđenom slučaju, uključujući postupak prema njegovima kontaktima (osobama koje su vjerovatni slučaj sa pojavom simptoma započinje izolacija, a njihovi bliski kontakti imaju obavezu karantina). Testiranje vjerovatnih slučajeva, PCR ili brzim antigenskim testom, se preporučuje kada kapaciteti to dozvoljavaju, pošto se određeni pacijenti mogu isključiti kao slučajevi, čime se smanjuje opterećenje izolovanja i traženja kontakata tih pacijenata.

Ukoliko osoba tokom karantina ne razvije simptome, moguće je testiranje nakon sedam dana (PCR ili brzim antigenskim testom) i raniji izlazak iz karantina u slučaju negativnog testa.

Nakon izlaska iz karantina, ove osobe su u obavezi da svedu kontakte na one koji su neophodni, da izbjegavaju kontakte sa osobama koji pripadaju osjetljivoj populaciji, da nose zaštitnu masku (FFP2 ili FFP3 zaštitnu masku, bez valvule) do isteka 14 dana od posljednjeg kontakta sa potvrđenim/vjerovatnim slučajem.

Trajanje karantina kod osoba koje žive u istom domaćinstvu sa potvrđenim/vjerovatnim slučajem se takođe definiše od datuma posljednjeg kontakta. Osobe koje su unazad šest mjeseci imale kovid (laboratorijski potvrđen kovid 19, PCR ili brzi antigenski test, ili su bile vjerovatan slučaj), osobe koje su prebolovale kovid prije više od šest mjeseci, ali su i vakcinisane sa najmanje dvije doze vakcine, kao i osobe koje su primile buster dozu vakcine, a identifikovane su kao bliski kontakt potvrđenog ili vjerovatnog slučaja, ne podliježu mjeri karantina.

Daje im se uputstvo za visoku opreznost u narednih 14 dana, da ograniče kontakte na one koji su neophodni, da izbjegavaju kontakte sa osobama koji pripadaju osjetljivoj populaciji, da nose zaštitnu masku (FFP2 ili FFP3 zaštitnu masku, bez valvule) i redovno dezinfikuju ruke do isteka 14 dana od posljednjeg kontakta sa potvrđenim/vjerovatnim slučajem.

U slučaju pojave simptoma u toku navedenog periodu, u obavezi su da se odmah izoluju i podliježu izolaciji, počevši od prvog dana simptoma.

Osobe koje su vakcinisane samo prvom dozom vakcine, podliježu mjeri karantina jednako kao i nevakcinisane osobe, u trajanju od 10 dana.

Osobe koje su prije najmanje 14 dana primile drugu dozu vakcine, a identifikovane su kao bliski kontakt potvrđenog ili vjerovatnog slučaja, kao i osobe kod kojih je prošlo više od šest mjeseci nakon preležanog kovida, a primile su jednu dozu vakcine prije najmanje 14 dana, podliježu mjeri karantina u trajanju od pet dana od dana izloženosti.

Ukoliko ne razviju simptome infekcije u tom periodu, mogu prekinuti karantin, uz obavezu da ograniče kontakte, obavezno nose FFP zaštitnu masku u svim situacijama gdje su u kontaktu sa drugim ljudima i vrše redovnu dezinfekciju ruku, do isteka 14 dana od posljednjeg kontakta sa potvrđenim/vjerovatnim slučajem.

Poželjno je da se prije izlaska iz karantina testiraju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
973PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se