5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Podijeljeni paketići – poklon djece iz Republike Srpske

Povodom pravoslavne Nove godine oko 400 dječaka i djevojčica iz srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, uključujući i oko 150 lica sa posebnim potrebama iz Udruženja „Podrži me“ iz Kosovske Mitrovice, dobilo je novogodišnje paketiće – poklon vršnjaka iz Republike Srpske koje je banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosmetu prikupio u okviru akcije „Obradujmo vršnjake na Kosovu i Metohiji“.

Ova akcija traje duže od jedne decenije, a paketići su podijeljeni juče i danas u okviru proslave pravoslavne Nove godine.

Paketići su podijeljeni svim djevojčicama i dječacima uzrasta do četvrtog razreda srednje škole u selima Banje i Suvo Grlo u opštini Srbica i u selu Crkolez u opštini Istok.

Poklone su dobila i djeca na odjeljenju pedijatrije bolnice u Kosovskoj Mitrovici, kao i 10 djece porodice Vuković iz Zvečana, inače najbrojnije srpske porodice na Kosovu i Metohiji kojoj anonimni donator iz Republike Srpske obezbjeđuje i mjesečnu pomoć od 100 evra.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov izjavio je Srni da, zbog zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju, ni ove godine nije mogao lično da preda novogodišnje paketiće.

– Ovi paketići imaju posebno značenje jer su upućeni od srca vršnjaka iz Republike Srpske koji su, uz prikupljanje sredstva za paketiće, prikupili i značajna sredstva namijenjena dovršetku objekta Dnevni centar „Podrži me – 9. januar“ za potrebe osoba sa posebnim potrebama, koji se o trošku institucija i građana Srpske gradi u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice – rekao je Arlov.

Uz pjesmu „Sa Kosova zora sviće“ djeca iz Suvog Grla zahvalila su vršnjacima, Odboru i svim dobrotvorima iz Srpske, te im poručila da poklon-paketići vršnjaka iz Srpske više znače od svih poklona koje su dobili u proteklih dvadesetak dana.

Učenik sedmog razreda Osnovne škole iz Suvog Grla Miloš Tomašević zahvalio je vršnjacima iz Republike Srpske i u ime drugara poželio da dođe dan kada će moći da ugosti prijatelje iz Srpske u svom domu i školi u rodnom mjestu.

On je poručio da znaju da su paketići poklon njihovih vršnjaka iz Republike Srpske preko kojih im šalju podršku da ostanu na Kosmetu i da se školuju u njihovom selu.

– Znamo da nismo sami i da ćemo uvek u njima imati iskrene prijatelje – rekao je Srni Tomašević.

Iz Udruženja „Podrži me“ su, uz zahvalnost donatorima, poželjeli da narednu pravoslavnu Novu godinu proslave u završenom Dnevnom centru, za šta im je, kako se procjenjuje, potrebna pozamašna suma novca pošto tek predstoji unutrašnje opremanje objekta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se