18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

„Otac Dejtona“ postaje ambasador SAD-a za sankcije

Sankcije ne mogu biti strategija za ostvarivanje ciljeva američke spoljne politike, sankcije mogu biti samo dio šire strategije, rekao je Džejms O’Brajan, na saslušanju u Odboru za spoljne poslove Senata SAD-a, koji odlučuje o njegovoj nominaciji za šefa Kancelarije za koordinaciju za provođenje sankcija sa titulom ambasadora SAD-a za uvođenje i provođenje sankcija.

O’Brajan je rekao da će sankcije, ako on bude bio potvrđen, biti ključan element u borbi protiv korupcije širom svijeta jer je i, kako je rekao, predsjednik SAD-a Džo Bajden suzbijanje korupcije naveo kao ključni prioritet američke spoljne politike.

O’Brajan je takođe dodao da će se zalagati da se sankcije koje su već uvedene strožije provode nego do sada, i da će insistirati na tome.

Naglasio je i da će posebno voditi računa da sankcije pogađaju one za koje su namijenjene, a ne nevine građane.

O’Brajan je rekao da sankcije mogu imati efekta ako se koriste zajedno s partnerima, kao i da se onima koji su sankcionisani pokaže šta treba da urade da se sankcije mogu ukloniti. Rekao je i da će se oko sankcija konsultovati i sa članovima kongresa.

Inače, malo građana BiH zna da je O’Brajan autor Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa ga diplomate u SAD-u neformalno zovu i „otac Dejtona“. Takođe, ukoliko O’Brajan bude imenovan za šefa Kancelarije za koordinaciju za provođenje sankcija, sa titulom ambasadora SAD-a za uvođenje i provođenje sankcija Amerika će po prvi puti imati funkcionera na pomenutoj funkciji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se