14.3 C
Zvornik
07. јуна 2023.

Najviše „skočile“ cijene prevoza i hrane

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru lani, u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su bile više za 0,5 odsto.

U odnosu na decembar prethodne godine, u prosjeku su bile više za 5,9 odsto, saopšteno je iz Zavoda za statsitiku Republike Srpske.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u osam, niže cijene u tri, dok su cijene u jednom odjeljku ostale nepromijenjene.

– Najveći godišnji rast cijena u decembru 2021. godine, zabilježen je u odjeljku Prevoz – 14,4 odsto, zbog viših cijena u grupi Goriva i maziva za lična vozila od 25,8. Rast su zabilježile i cijene u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića za 10,7 odsto, zbog poskupljenja u grupama Ulja i masnoće od 33,2 odsto i Povrće od 20,1 odsto. Slijedi rast cijena u  odjeljku Namještaj i pokućstvo četiri odsto, zbog viših cijena u grupi Namještaj i komadi namještaja od 9,9 odsto, te u odjeljku Stanovanje sa rastom od 2,9 odsto, usljed povećanja cijena u grupama Plin od 43,4 odsto i Tečna goriva od 37,3 odsto. Rast cijena od dva odsto zabilježen je u odjeljku Alkoholna pića i duvan, zbog viših cijena u grupi Pivo od 2,4 odsto. Rast od 1,9 odsto zabilježen je u odjeljku Rekreacija i kultura, usljed viših cijena u grupi Novine i časopisi od 9,2 odsto. Povećanje od 1,7 odsto u odjeljku Ostali proizvodi i usluge zabilježeno je usljed viših cijena u grupi Ostale usluge od 3,3 odsto, dok je povećanje od 1,4 odsto zabilježeno u odjeljku Restorani i hoteli, zbog viših cijena u grupi Usluge u restoranima i kafićima od 1,6 odsto – navodi se u saopštenju.

U odjeljku Zdravstvo cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene.

– Najveći pad cijena na godišnjem nivou u decembru 2021. godine zabilježen je u odjeljku Odjeća i obuća 6,3 odsto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, dok je smanjenje od po 0,2 odsto zabilježeno u odjeljcima Obrazovanje i Komunikacije, zbog nižih cijena u grupama Predškolsko obrazovanje od 1,6, odnosno Telefonska i telefaks oprema od 3,9 odsto – stoji u saopštenju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
967PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se