20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Kako urediti dvorište tokom zimskog perioda i snijega?

Tokom sunčanih dana u godini, od proljeća pa do jeseni, mnogi ljudi uživaju u uređenju i dekoraciji svojih dvorišta ili bašta. Prve poteškoće u tom procesu javljaju se dolaskom zime, snijega i niskih temperatura.

Šarenilo cvijeća nije jedini način da vaš eksterijer bude lijepo dekorisan – uz malo mašte i zimskih čarolija, napravićete savršenu zimsku idilu! U nastavku teksta otkrijte kako da vaše dvorište bude lijepo i dekorativno i kada je snijeg i mraz.

Održavajte svoju baštu i zimi – šta treba da znate?

Kako bi vaša bašta ili dvorište ostavljali dobar utisak i zimi, potrebno je kontinuirano raditi na njihovoj funkcionalnosti i estetici i zapamtiti nekoliko bitnih stavki.

Prije svega, da bi dvorište bilo funkcionalno i prohodno, prvi korak je čišćenje snega. Jako je važno obratiti pažnju da prilikom čišćenja ne oštetite biljke u bašti. U tom procesu vaši najbolji prijatelji su kvalitetni čistači snega.

Stručnjaci ističu da je zima najpogodnije godišnje doba za promjenu baštenskih ramova. Baštenski ramovi se na najlakši način mijenjaju kada puzavice više nemaju cvijeće i lišće.

Jak vjetar je često koban po saksije i žardinjere, zato je važno zaštiti ih. Bilo bi praktično ušuškati ih u neki kutak ili ugao dvorišta ili bašte koji je zaštićen od vjetra, a ukoliko to nije moguće izvesti, stavite manje saksije sa većim i težim kako biste ih sačuvali od vetra.

Ukoliko ste nedavno zasadili neku biljku, treba da znate da se često dešava da korenje tek zasađenih biljaka izbija na površinu usljed mraza. Ako dođete u takvu situaciju, pažljivo vratite korijen nazad u zemlju.

Štetočine nerijetko zadaju muke prilikom uređenja bašte. Preporuke su da žardinjere i saksije proveravate jednom nedeljno.

Nemojte zaboraviti da redovno zalivate biljke! Od ključne važnosti je da biljke dobijaju potrebnu količini vode tokom cijele godine, stoga nemojte zapostavljati zalivanje i tokom hladnih zimskih dana. Tokom zime biljke se zalivaju jednom sedmično, onih dana kada nema mraza.

 Zalivanje vrelom ili toplom vodom se ne preporučuje, jer temperatura zemlje i vode treba da bude približno ista. Najbolje bi bilo da varira između 8 i 15 stepeni Celzijusa.

 Preporuke su da se zalivanje obavlja u kasnim poslijepodnevnim časovima, kada se zemlja odmrzne. Materijali koji se koriste u cilju zaštite od hladnoće, poput sjena ili pokrivača, ne smeju da budu mokri, jer na taj način mogu da izgube zaštitne izolacione sposobnosti.

Sva propratna oprema za dvorište poput stolova i stolica i dekorativnih ukrasa treba da budu otporni na kišu, snijeg i mraz.

Unesite malo živosti u svoju baštu – ukrasne biljke za zimski period

Istina je da je tokom da zimskih dana mnogo praktičnije gajiti sobne biljke, jer ih njegujete i pazite u toplini svog doma. Međutim, to ne znači da nije moguće da i vaš eksterijer bude ulepšan spoljnim biljkama tokom zime. Sve što je potrebno je da znate koje biljke su adekvatne za sniježne periode i na koji način možete pravilno da brinete o njima.

 Na prvom mjestu je svakako čuvarkuća, jedna od najotpornijih biljaka. Prilično dobro podnosi niske temperature, vrlo je izdržljiva i prilagodljiva različitim uslovima. Ukoliko su adekvatno negovane tokom ljeta, na zimu će biti prava atrakcija kada padne snijeg.

Slična situacija je i sa santolinom. To su zimzelene aromatične biljke koje jako dobro podnose niske temperature. Vrlo su atraktivnog izgleda kada padne snijeg, jer podsjećaju na inje i pahuljice.

Bijka koja bi se odlično uklopila u vašu zimsku dekoraciju je i božikovina. Od momenta sadnje do njenog sazrevanja potrebno je čak sedam godina, ali božikovina je apsolutno vrijedna čekanja. Kada padne snijeg, do izražaja dolaze crvene bobice i tamni, sjajni listovi. Vrlo je laka za održavanje i ne zahtijeva posebnu njegu. Može da naraste izmedju 7 i 10 metara visine.

Četinarsko drvo – bodljiva smrča, koje može da izraste čak 30 metara, otkrivena je prije više od 150 godina, a zbog svog izgleda se često naziva i plava smrča. Potiče sa prostora Severne Amerike, iz zemlje Kolorado, a na naše prostore je stigla tek sredinom 20. vijeka. Vrlo je otporna i jedna od rijetkih biljaka koja lako preživljava niske temperature i hladnu zimu.

Pored toga što je lekovita, macina trava je poznata je po izuzetnom mirisu, ljubičastoj boji i lijepom izgledu. Prilagodljiva je svim uslovima i lako podnosi zimu, loše zemljište ali i nedostatak sunca ili sušu.

basta biljke ljudi

Zimska dekoracija – napravite čaroliju u svojoj bašti

U susret praznicima mašta i kreativnost doživljavaju svoju ekspanziju, te dodatno pojačavaju prazničnu atmosferu. Toplina i draž koju daju okićen i dekorisan dom uz malo kreativnosti mogu da se prenesu i u vaše dvorište.

Vjenčići na vratima, lampice na krovovima i kapijama, svjetleće dvorišne figure su samo jedan od načina da naglasite prazničnu atmosferu u vašem domu. Dvorišna jelka sa novogodišnjim ukrasima i sanke će upotpuniti vašu prazničnu čaroliju. Nipošto nemojte da zaboravite da u svoju zimsku dekoraciju dvorišta uključite i Sneška Belića!

Snijeg još uvek nije pao, ali zimski period uskoro i zvanično počinje. Nakon što smo vam ukazali na šta treba da obratite pažnju prilikom održavanja dvorišta i bašte u zimskom periodu, spremni ste za dolazak Deda Mraza, snijega i praznika!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se