23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kako se čuvaju i zamrzavaju torte i kolači?

Ljubitelji slatkiša rekli bi da je savjet o čuvanju i zamrzavanju torta i kolača suvišan, s obzirom na to da sve ukusne poslastice brzo nestanu sa tanjira.

Ipak, u situacijama kada organizujete veća slavlja i poručite ili napravite preukusne dezerte koje je gotovo nemoguće pojesti za jedan dan, savjeti o čuvanju torta i kolača dobro će vam doći.

Zato smo vam u narednim redovima odgovorili na važna pitanja i dali korisne savjete za čuvanje i zamrzavanje kolača i torti.

Sastojci i pakovanje igraju važnu ulogu

Ukusne torte sa kremastim prelivima u originalnim pakovanjima su sjajan izbor da iznenadite voljenu osobu, ali i obradujete prijatelje i porodicu tokom zajedničke večere, ručka ili većeg slavlja. S obzirom na to da je dezert mnogima omiljeni dio obroka, svako od nas spremi ili poruči znatno veću količinu slatkiša od potrebne.

Ipak, to nije razlog da ono što se ne pojede završi u kanti!

Zato je važno da znate koliko dana možete da čuvate odnosno zamrznete poslastice kako bi one zadržale prepoznatljiv ukus, svježinu i bile bezbijedne za konzumiranje.

Prije svega, potrebno je da mislite na sastojke koji čine većinski dio poslastice. Da li je glavni sastojak vaše torte sir ili mlijeko? Ili ste ipak najviše koristili brašna i napravili biskvitne kolače?

Da li torta koju ste poručili ima svježeg voća, šlaga ili čokolade?

torta sa slagom

Sve su to pitanja na koje nije teško pronaći odgovor. Sve što treba je da se kod proizvođača raspitate o sastojcima ili pročitate deklaraciju. Kada samostalno pravite tortu, bacite pogled na recept kako biste se prisjetili da li dezert sadrži neke “osjetljive” sastojke koji ograničavaju vrijeme čuvanja na svega nekoliko dana.

Izuzev sastojaka koji su vam osnovna smernica za čuvanje i zamrzavanje torti i kolača, za njihovu svežinu i bogat ukus zaduženo je i pakovanje koje treba da bude adekvatno kako biste održali sve dobre osobine slatkiša.

U zavisnosti od sastava dezerta, možete ih skladištiti u aluminijumske folije, kesice sa zip zatvaračem ili kutije koje su svakako naša preporuka, posebno one koje mogu hermetički da se zatvore. Na taj način, vaša omiljena poslastica će i nakon zamrzavanja zadržati neophodnu svježinu!

Takođe, prilikom skladištenja torti i kolača u frižider, savjetujemo da koristite plastične ili staklene kutije koje mogu dobro da se zatvore jer na taj način poslastice neće poprimiti druge mirise iz frižidera i zadržaće ukus u kom ćete uživati!

Čuvanje kremastih torti i kolača

Da li znate koji su to kremasti dezerti?

Kolači i torte pripremljene većinski od jaja, na bazi slatke pavlake, svježeg sira, krem sira, putera, margarina ili sličnim sastojcima nazivaju se kremastim poslasticama.

Za kremaste torte i kolače može se reći da su najosjetljiviji, te ih je neophodno odmah po pravljenju čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi. Preporučljivo je pojesti ih za 2-3 dana od pripreme. One torte i kolače koji imaju manji udio kremastih sastojaka možete čuvati i u špajzu ili na terasi, ukoliko je temperatura niža od sobne i pojesti ih za par dana.

Ako planirate da zamrznete kremaste kolače i torte, treba da znate da će u zamrzivaču zadržati svježinu do 30 dana.

Kako čuvati sitne i biskvitne kolače?

Online kulinarski saveti i recepti pomažu nam da na svoju trpezu redovno donesemo nove slatke ukuse i obradujemo najmilije dezertima u kojima će uživati. Sitni kolači posebno su popularni tokom perioda praznika, pa oni koji vole da provode vrijeme u kuhinji, svake godine žele nečim novim da obraduju drage ljude. Ipak, kada prvi put pripremate slatko zadovoljstvo za sebe, porodicu ili prijatelje, nailazite na dileme o količini.

Sigurno su vam poznate nedoumice o mjeri kolača i pitate se da li će biti previše, premalo ili taman za goste i ukućane.

Ukoliko prilikom pripreme novog slatkog specijaleta po receptu napravite veću količinu sitnih kolača, važno je da znate kako da ih čuvate. Skladištenje sitnih i biskvitnih kolača se razlikuje.

Sitni kolači koji su popularni na našim prostorima obično ne trpe vlagu jer pod njenim dejstvom gube hrskavost koja im daje posebnu čar. U zavisnosti od sastojaka, veći dio njih možete čuvati nekoliko dana na hladnom u hermetički zatvorenoj posudi u koju ćete ih smjestiti nakon što se ohlade.

Ipak, ako znate da se ni za to vrijeme neće pojesti i da ste napravili previše, možete ih smjestiti u zamrzivač u alu foliju, u dobro zatvorenu posudu ili kesicu koja se zatvara zipom, te tako čuvati čak do 6 mjeseci! Kada dođe vrijeme da ih ponovo poslužite, odmrzavajte ih postepeno na sobnoj temperaturi.

U biskvitne kolače spadaju raznovrsni slatki rolati, popularni čupavci, kuglof i dezerti slične strukture mogu stajati u zamrzivaču oko 2-3 mjeseca u slučaju kada ih dobro skladištite. Važno je dobro ih uviti u alu foliju, pa smjestiti u pogodnu kutiju ili kesicu sa zipom.

Ukoliko znate da prilikom narednog vađenja nećete pojesti cijelu količinu, savjetujemo da ih skladištite po porcijama, te kada želite da se zasladite, odmrznete samo dio, a ostatak ostavite u zamrzivaču.

Poznato je da je zamrzavanje jedan od odličnih načina da zadržite svježinu namirnica, ali i već pripremljenih jela. Nadamo se da vam je naš tekst pomogao da uvidite njegove prednosti u pogledu čuvanja i zamrzavanja torta i kolača!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se