Naslovna naslovna Izvještaj konačan, Grajf nije dao izjavu izraelskoj štampi

Izvještaj konačan, Grajf nije dao izjavu izraelskoj štampi

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine saopštila je da nema namjeru da mijenja podatke u konačnom izvještaju koji je sastavila i da je neosnovano ono što je u vezi sa tim nedavno objavljeno u izraelskoj štampi.

„Predsjednik Komisije /Gideon Grajf/ nije dao izraelskoj štampi nikakvu zvaničnu izjavu, tako da je ono što je ove sedmice objavljeno u izraelskoj štampi neosnovano“, naveli su iz Komisije.

Iz Komisije je, u vezi sa nedavno objavljenim člankom u izraelskoj štampi, saopšteno da su do podataka došli nakon godinu i po mukotrpnog rada, te da su oni jednoglasno prihvaćeni od svih članova.

„Ukoliko ubuduće stignu novi naučni podaci, istorijski i činjenično zasnovani, Komisija će ih ispitati sa svom potrebnom ozbiljnošću“, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o ličnim napadima usmjerenim protiv predsjednika Komisije, ovo tijelo navodi da su pojedinci Grajfa nazvali „negatorom genocida“.

„Čak se insinuiralo da bi profesor Grajf lagao o genocidu kao rezultat korupcije. Ovakve neosnovane, brutalne i zlobne optužbe nemaju za cilj samo uništavanje lične reputacije i integriteta Grajfa, već dodatno i njegove borbe protiv antisemitizma i pet decenija njegovog naučnog rada o Holokaustu i dokumentovanja neopisivih patnji žrtava Holokausta“, istakli su iz Komisije.

Komisija smatra da su njen predsjednik, kao i svi članovi, bez izuzetka, djelovali lojalno prema istini, sa integritetom i pravednošću, bez uticaja bilo kakvih nerelevantnih razmatranja.

„Što se tiče optužbe za poricanje genocida, Komisija nikada nije dovela u pitanje temeljne činjenice o masakrima, niti obim žrtava na svim stranama, jer se ne bi usudila da pokaže nepoštovanje prema bilo kojoj žrtvi srebreničke regije“, naveli su iz Komisije.

Iz Komisije su naglasili da se termin „genocid“ nikada ne smije obesmisliti i banalizovati, a zbog čega izražavaju zabrinutost i mnogi svjetski naučni i stručni autoriteti.

„Upravo tu zabrinutost dijeli i Komisija, koja snažno naglašava da se pojam genocid nikada ne smije obesmisliti i banalizovati. Komisija čvrsto vjeruje da vojna akcija u malom dijelu BiH, gdje su starci, žene i djeca dovođeni na sigurno, dok su jednim dijelom vojno sposobni muškarci ubijani, ne može porediti sa genocidnim užasima u njemačko-nacistički okupiranoj Evropi ili u Ruandi, gdje su svi muškarci, žene, djeca i bebe sistematski nemilosrdno ubijani u organizovanoj kampanji, koja se proširila po celoj zemlji“, saopšteno je iz Komisije.

U Komisiji smatraju da su njihovo istraživanje i izvještaj veliki uspjeh u kontekstu suočavanja sa prošlošću svih strana u sukobu.

„Iskrivljivanje istine o činjenicama u našem izvještaju i dalje medijsko prezentovanje jednostranih narativa sigurno nisu dobronamjerni i nisu usmjereni ka naučnom utvrđivanju bilo kojih činjenica, uključujući ove o tragičnim stradanjima svih naroda u regiji Srebrenica“, navodi se u saopštenju Komisije.

Izraelski list „Harec“ objavio je u srijedu, 19. januara, da je Grajf navodno izjavio da će revidirati izvještaj o dešavanjima u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

Exit mobile version