18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Građani Srbije se sutra izjašnjavaju o promjeni ustava

U Srbiji će sutra biti održan referendum o promjenama Ustava Srbije u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

Izjašnjavanje građana će se sprovesti od 7.00 časova ujutru do 20.00 uveče.

Pitanje na koje će se odgovarati sa „da“ ili „ne“, glasi : „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava?“.

Prije raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to i određeno Ustavom iz 2006. godine, a podrazumijeva da je promjena ustava usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača.

Vlada je kao razlog za usvajanje Akta o promjeni Ustava navela i jačanje vladavine prava kao uslova za dalje evrointegracije.

Tvorci amandmana za promjenu Ustava su kao glavnu prednost, u odnosu na sadašnja rješenja, naveli da se izbor sudija i tužilaca „seli“ iz Narodne skupštine u najvažnija sudska i tužilačka tijela.

U sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, osim sudija i tužilaca, ulaze, kao nova kategorija, „istaknuti pravnici“ koji se biraju u Narodnoj skupštini.

U njihovom sastavu više neće biti predsjednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali u Visokom savetu tužilaštva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog saveta sudstva.

Tužilaštvo je i u sadašnjem Ustavu navedeno kao samostalni državni organ, ne i nezavisno.

Akt o promjeni Ustava koji je potvrđen na republičkom referendumu stupa na snagu kada ga proglasi Skupština Srbije.

Republička izborna komisija utvrdila je da u Srbiji trenutno ima 6.510.323 birača za sve jedinice lokalne samouprave i na svim mjestima.

Pripreme za izlazak Srba na Kosmetu na referendum teku u složenim okolnostima jer se vlasti samoproglašenog Kosova suprotstavljaju tome da Srbi glasaju na biračkim mjestima i insistiraju da to učine putem pošte, što je praksa za građane država u dijaspori.

Za Srbe je to neprihvatljivo jer bi na taj način dali legitimitet samoproglašenom Kosovu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se