13.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

„Čudo nije bila prava riječ“: Prije pola vijeka Vesna Vulović je preživjela pad s 10.000 metara

Prije tačno pola vijeka, u januaru 1972, svijet je obišla tragična vijest da je avion nekadašnje kompanije JAT, koji je letio na liniji Stokholm – Kopenhagen – Zagreb – Beograd, sa 22 putnika i šest članova posade, pao sa visine od oko 10.000 metara iznad Čehoslovačke. Avionsku nesreću je preživjela jedna žena – tada 22-godišnja stjuardesa Vesna Vulović. 

Slučajno ili ne Vulović nije bila planirana za ovaj let, ali ju je JAT pomješao sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna. Ipak, bila je uzbuđena što ima priliku da otputuje u Dansku, a avion leta 367 je stigao u tu zemlju 25. januara, i krenuo natrag sutradan.

Let 367 poletio je sa aerodroma Stokholm-Arlanda u pola dva popodne 26. januara 1972. godine. Sletio je na aerodrom u Kopenhagenu sat vremena kasnije, nakon čega su  se Vulović i njene kolege ukrcali.

Sa aerodroma u Kopenhagenu uzletio u 15.15, a malo iza četiri časa popodne desila se nesreća. Istraga, vođena u tadašnjoj Čehoslovačkoj, pokazala je da je eksplozija bombe uzrok pada aviona. Jugoslovenske vlasti su za napad okrivile ustaše. 

Postoje i druge teorije u vezi sa padom aviona, koje, naravno, nikada nisu bile dokazane. Jedna od njih je da su pripadnici čehoslovačke vojske tokom vojne vežbe oborili avion koji navodno nije smio tuda da leti.

U svakom slučaju od 28 osoba, putnika i članova posade, jedino je Vesna Vulović preživjela pad. Pronašao ju je šumar Bruno Henke.

Kako je Vesna Vulović preživjela pad?

Kao što se i dalje ne zna sasvim sigurno šta je uzrokovalo avionsku nesreću, znatno veća misterija je kako je tačno ta mlada stjuardesa preživjela pad sa 10.000 metara.

„Čudo nije bila prava riječ. Trebalo je izmisliti novu“, piše RTV revija krajem sedamdesetih godina.

Postoje brojne pretpostavke kojima su istražitelji vazdušne bezbjednosti i ljekari pokušali da objasne kako je Vulović izbjegla smrt.

Pojedini su tvrdili da je Vesnu spasilo do što je bila vezana u trupu aviona koji se odvojio od ostatka i pao na zemlju. Vjerovali su da je rep aviona pao na veliku količinu snjega u gustu šumu što je ublažilo pad. Ljekari su smatrali da joj je nizak pritisak pomogao, pošto je ona, navodno, ubrzo pošto je pritisak pao u kabini, pala u nesvijest, što je spriječilo da joj srce ne pukne.

Poslije toga je uslijedio dug period oporavljanja. Po dolasku u bolnicu, Vulović je pala u komu 10 dana, prenosi BBC. Imala je frakturu lobanje, dva zgnječena pršljena i slomila je karlicu, nekoliko rebara i obe noge.

„Bila sam slomljena, a doktori su me ponovo sastavili. Niko nikada nije očekivao da ću živjeti ovoliko“, rekla je za Njujork tajms 2008. godine.

Postoje brojne pretpostavke kojima su istražitelji vazdušne bezbednosti i lekari pokušali da objasne kako je Vulović izbegla smrt.

Pojedini su tvrdili da je Vesnu spasilo do što je bila vezana u trupu aviona koji se odvojio od ostatka i pao na zemlju. Verovali su da je rep aviona pao na veliku količinu snega u gustu šumu što je ublažilo pad. Lekari su smatrali da joj je nizak pritisak pomogao, pošto je ona, navodno, ubrzo pošto je pritisak pao u kabini, pala u nesvest, što je sprečilo da joj srce ne pukne.

Posle toga je usledio dug period oporavljanja. Po dolasku u bolnicu, Vulović je pala u komu 10 dana, prenosi BBC. Imala je frakturu lobanje, dva zgnječena pršljena i slomila je karlicu, nekoliko rebara i obe noge.

„Bila sam slomljena, a doktori su me ponovo sastavili. Niko nikada nije očekivao da ću živeti ovoliko“, rekla je za Njujork tajms 2008. godine.

Njeno ime je zabilježila i Ginisova knjiga rekorda, budući da je „preživjela pad sa najveće visine, bez padobrana“.

Prema intervjuu iz koju je Vulović dala za „Aviation Security Magazine„, ona je, poslije oporavka ubrzo izrazila spremnost da se vrati, međutim umjesto toga, kompanija JAT joj je dala posao u kancelariji kao pregovarač o teretnim ugovorima. 

Nakon nesreće, Vulovićeva je dobila odlikovanje predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, a srpski pjevač narodne muzike Miroslav Ilić snimio je pjesmu pod nazivom „Vesna stjuardesa“.

Vesna je imala i supruga, Nikolu Berku, s kim je bila u braku od 1977. do početka 90-ih godina. Poslije razvoda živela je sama u Beogradu, a preminula je 23. decembra 2016. godine u 66. godini.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se