14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Božić proslavljen svečano u parohijama čelopečkim

Pripreme za praznivanje Božića u parohijama čelopečkim otpočele su na samom početku božićnog posta . Na praznike Nikoljdan i Djetinjci , sveštenici i vjeroučitelji uz pomoć humanih parohijana obišli smo najprije petorazrednu OŠ ,,Desanka Maksimović“ u Ceru, gdje su zahavljujući porodici gospodina Dalibora Mićića podjelili svim učenicima prikladne paketiće. A zahvaljujući gospodi Jovici Đuriću i Ognjenu Pavloviću posjetili smo Odjeljenje pedijatrije bolnice u Zvorniku i odjeljenja koja pohađaju djeca sa posebnim potrebama pri OŠ ,, Sveti Sava“ kojima su takođe podjeljeni prikladni paketići.

pedijatrija

Sa blagoslovom Preosvećenog Vladike Fotija a pod pokroviteljstvom DO- Trojeručica na Badnji dan/veče završena je humanitarna akcija, Korpa solidarnosti i milosrđa, naše Crkvene opštine Čelopek/Cer, a gdje je uz pomoć članova Organizacije pri ovoj parohiji i bogoslova, podjeljeno 11 pečenica i 26 prehrambeno-higijenskih paketa, porodicama slabijeg materijalnog stanja.

dot

Takođe, tokom Božićne noći, sveštenstvo hrama posjetilo je dežurne pri CJB Zvornik i u ime Organizacionog odbora i DOT darivalo pečenicu i prikladno posluženje, službenicima koji su brinuli o redu i miru tokom Božićne noći.

parohijski
  1. i 3. januara organizovano se išlo u sječu badnjaka za ukrašavanje hramova pri čelopečkim parohijama, a članovi dječijeg hora potrudili su se da pripreme grančice badnjaka i slame za osvećenje i podjelu na blagoslov domova.
badnjak

Na Badnje veče, po prvi put orvanizovana je auto -litija sa badnjakom kroz naselja Ekonomija, Ulice i Čelopek. Po dolasku litije u hramovima je služeno praznično Večernje bogosluženje uz osvećenje i nalaganje badnjaka u čast Bogomladenca Hrista a za mir, napredak, ljubav i slogu svih žitelja i vjernog naroda čelopečkih parohija. U porti hramova Ognjene Marije u Čelopeku i Sabora Srba svetitelja u Ceru organizovano je tradicionalno narodno veselje uz posluženje i vatromet.

badnje vece

U hramovima su najmlađi svetosavci pijukali u slami a radost Božića uvećana im je kroz darivanje paketića, koje su obezbjedili gospodin Radislav Mikić iz naselja Ekonomija i učenici Privatne Srednje škole ,,Kosta Cukić“ iz Beograda, na inicijativu gospodina Predraga Savića iz Čelopeka.

Na sam praznik Božić, služena je u parohijskim hramovima Sveta liturgija sa krsnim hodom oko hrama i lomljenjem zajedničke česnice. Crkvena opština Čelopek/Cer sa sveštenstvom, obezbjedila je prikladne darove u česnici.

cer

Zlatnik u čelopečkom hramu pronašla je Milana Erkić iz naselja Ulice a zlatni krst Marina Tomić iz Čelopeka. U ceranskom hramu zlatnik je pronašla Mira Lazić iu Cera.

božić

Radost Božića pored jedinstvene poruke mira i milosrđa upotpunjena je nesvakidašnjim brojem pričesnika i zz čitanje Božićne poslanice, NJegove Svetosti Patrijarha srpskog G.G. Porfirija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se