8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Aktivni turizam: Koje su najbolje opcije za odmor sa porodicom

Aktivni turistički pohodi imaju za cilj povratak ljudi prirodi u potrazi za avanturama i kao takav postaje sve popularniji sa zamahom modernog doba. Kako brz stil života, koji je danas mahom vezan za urbane sredine, ostavlja vrlo malo prostora za slobodne aktivnosti i negovanje odnosa sa prijateljima i porodicom, počinjemo da obnavljamo svest o značaju slobodnog vremena i kvaliteta života mimo svakodnevnih obaveza.

Pitanje zdravlja i vrednost prirodnog okruženja je takođe aktuelna tema, koja jednako ide u prilog stavu da je veoma važno implementirati u svoj život aktivnosti u prirodi. Budući da je globalna pandemija virusa korona uticala na srpske turiste da istraže potencijale svoje zemlje u ovom smislu, ponude domaćeg turizma postaju sve popularnije, a u vezi sa time se aktivni odmor ukazuje kao sjajna turistička atrakcija našeg podneblja, koja je čini se do nedavno bila nepravedno zapostavljana.

Ukoliko prepoznajete vrednost prirodnog ambijenta i smatrate povezivanje sa prirodom u obliku aktivnosti dobrim doprinosom vašem zdravlju i načinu življenja uopšte, pročitajte u redovima koji slede više o opcijama koje turizam u Srbiji može u ovom domenu ponuditi.

Aktivni turizam: Koje su najbolje ponude za odmor sa porodicom

Kopaonik i Zlatibor: Najpopularnije destinacije za aktivni odmor u zimskoj sezoni

U Srbiji se poslednjih godina vidno popularizovao zimski sportski turizam, što je u vezi sa postavljanjem nekoliko sjajnih ski centara u punu funkciju, a što ranije nije bio slučaj u pravom smislu te reči. Zimovanje na našim planinama u osnovi predstavlja preplitanje aktivnog turizma i relaksacije, odnosno uživanja u svojevrsnoj i umirujućoj zimskoj idili. Zlatibor predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija za aktivni odmor u Srbiji uopšte, budući da nudi brojne sadržaje i u zimskoj i u letnjoj sezoni, dok je Kopaonik najveći ski centar u Srbiji, sa dugom tradicijom. Pored Zlatibora i Kopaonika, Stara planina ima mnogo potencijala u ovom smislu, ali je kao deo turističke ponude naše zemlje tek u razvoju i čini se da će uskoro moći da postane sjajan ski centar, pre svega zbog količine padavina. Stara planina je u ovom trenutku ipak najprivlačnija za planinarenje, kao i svima onima koji umeju da cene netaknutu prirodu.

Aktivni turizam: Koje su najbolje ponude za odmor sa porodicom

Rafting na Tari: Uzbudljiva avantura u toplijim mesecima

Jedna od najatraktivnijih opcija za ljubitelje aktivnog odmora jeste uzbudljivi rafting na Tari, koji podrazumeva jedinstveno iskustvo prirode i kombinaciju adrenalinske aktivnosti sa umirujućim prirodnim ambijentom. Rafting je generalno sjajna ideja za one koji neguju avanturistički duh u sebi, ali je bezbedna i zabavna i za porodice sa decom, budući da se ova aktivnost uvek sprovodi pod nadzorom iskusnog skipera i podrazumeva i kratku obuku. Iako izuzetno uzbudljiva, ova aktivnost ne zahteva naročitu fizičku spremnost i u ovom smislu nije intenzivna, pre svega imajući za cilj zabavu i relaksaciju, podrazumevajući naravno doprinos psihičkom i fizičkom zdravlju, što smatramo fokusom aktivnog odmora kao takvog.

Aktivni turizam: Koje su najbolje ponude za odmor sa porodicom

Jeep Safari: Sveobuhvatno iskustvo prirode

Jeep Safari je veoma popularna solucija za ljubitelje aktivnog odmora, a uglavnom podrazumeva putovanje uslovno rečeno ekstremnijim terenima i razgledanje prirode. Uključivanje ovog iskustva u plan putovanja je svakako osnova za sjajan aktivni odmor, budući da je sama vožnja avantura za sebe, a krajolici koji se ovom prilikom mogu videti pružaju naposletku utisak jednog sveobuhvatnog iskustva prirode. Jeep Safari ture su uglavnom namenje za sve uzraste i možete ih isplanirati u okviru svog porodičnog odmora sa decom. Na ovaj način ćete imati priliku da obiđete i one kutke prirode koje ne biste mogli posetiti bez vozila, a da pri tome uživate u svežem vazduhu i svim ostalim benefitima prirodnog ambijenta koji hrani i oči i dušu.

Aktivni turizam: Koje su najbolje ponude za odmor sa porodicom

Najlepša jezera za kupanje, odmor i zabavu

U Srbiji ima mnogo jezera, od kojih svako nudi posebno iskustvo kako u smislu specifičnog prirodnog ambijenta, tako i u pogledu sadržaja i aktivnosti. Jezero Zaovine će vam tako omogućiti da uživate u planinskom ambijentu dok se kupate u izuzetno bistroj vodi, dok ćete kraj Zlatarskog jezera moći da igrate odbojku na pesku i sunčate se na pontonskoj plaži. Palićko jezero je ujedno i jedna od najpopularnijih domaćih turističkih atrakcija u ovom smislu, te pruža i brojne sadržaje za pravi aktivni odmor, počev od uređenih terena za timske i individualne sportove, pa do mogućnosti rekreativnog jahanja koje nude ergele u njegovoj blizini. Belocrkvanska jezera takođe predstavljaju destinaciju koja intenzivno koristi svoje potencijale u domenu turizma, te ovde, pored aktivnosti na vodi, možete uživati na uređenim plažama i u širokoj gastronomskoj ponudi.

Cilj aktivnog odmora je na prvom mestu doprinos zdravlju i kvalitetu života, ali i razbijanju monotonije koju nam neretko nameću svakodnevne obaveze i stil života koji vodimo u težnji da održimo određeni standard i da se naposletku pobrinemo za pitanje egzistencije. Budući da sve više prepoznajemo prednosti domaće turističke ponude i bivamo sve snažnije osvešćeni u pogledu značaja povratka prirodi, aktivni turizam će kod nas tek doživeti pravi procvat, jer lepote naše zemlje i sadržaji koje njene destinacije mogu da podrže ukazuju na izuzetan potencijal.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se