5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Uhapšen zbog zločina starog 27 godina

Državljanin Srbije Jovica Bursać (47) uhapšen je zbog krivičnog djela ubistvo bez predumišljaja na međunarodnom graničnom prelazu Popovi.

On je, kako saznaju „Nezavisne“, uhapšen na osnovu potjernice Interpola Zagreb.

Iz Granične policije BiH saopšteno je da su pripadnici Jedinice granične policije Bijeljina u srijedu uhapsili J.B., državljanina Srbije. 

„Graničnim provjerama utvrđeno je da je za njim Interpol Zagreb raspisao potjernicu zbog krivičnog djela ubistvo bez predumišljaja.

Kontrolisan je na ulasku u Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom graničnom prelazu Popovi“, navodi se u saopštenju. Kako dodaju, predat je službenicima Sudske policije Suda BiH.

Prema ranijim informacijama iz hrvatskih medija, Bursaća terete da je 23. maja 1994, oko 23.30, nakon kraće svađe iz poluautomatske puške izrešetao poznanika Milorada Bokana.

Za Bursaćem je raspisana potjernica zbog vođenja krivičnog postupka za ubistvo u Gračacu, kod Zadra.  Ubistvu je prethodila svađa u kafani.

Bursaća optužnica tereti da je nakon svađe sa Bokanom u gostionici u vlasništvu Žarka Milića otišao svojoj kući, iz koje je uzeo poluautomatsku pušku u vlasništvu ujaka te je ispalio dva hica prema gostionici. 

Ugledavši Bokana ispred gostionice, Bursać je ispalio hitac u njegovom pravcu pogodivši ga u rame, a kada se okrenuo i potrčao, ispalio je u njega i drugi hitac, zbog čega je ovaj pao pored puta. 

Nakon toga mu je prišao te mu je, dok je ležao potrbuške, sasuo osam hitaca u leđa.

Optužnicu protiv Bursaća podiglo je tadašnje Okružno tužilaštvo u Kninu u Republici Srpskoj Krajini, a Okružni sud u Kninu ga je osudio na devet godina zatvora. 

Presudu je ukinuo tzv. Vrhovni sud Vukovar 4. jula 1995. godine. 

Ovaj spis iz arhive su 2009. godine izvukli pripadnici Županijskog državnog odvjetništva u Zadru i predloženo je provođenje postupka konvalidacije. 

Optužnica je podignuta 2009. godine, ali je predmet upućen na procesuiranje vlastima u Kosovu, gdje Bursać živi. 

Međutim, predmet je vraćen u Zadar, jer nisu ispunjeni uslovi za ustup krivičnog progona, jer Bursać ima i državljanstvo Hrvatske i Srbije, zbog čega je odlučeno da će mu se suditi u odsustvu. 

Njemu je Županijski sud u Zadru odredio i pritvor i raspisao potjernicu za njim.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se