8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Učenica TŠC Zvornik ima najbolji inovativni startap

ZVORNIK – Učenica Tehničko školskog centra Zvornik, Kristina Aćimović, sa poslovnom idejom “ Natrijum jonska baterija“ pobjednica je takmičenje za najbolji inovativni startap koji je danas održan u Malom Zvorniku, prenosi Osvit radio.  

U takmičarskom dijelu učestvovalo  je sedam polaznika  Inovativnog startap programa obuka, koji su, uz mentorsku podršku stručnih konsultanata Centra za razvoj inovacija u Malom Zvorniku, radili na osmišljavanju i kreiranju svojih poslovnih ideja.

Tehnički školski centar imao je pet svojih predstavnika na takmičenju, pored Kristine Aćimović, tu su bili i Stefan Ostojić sa “ Ručna izrada dekorativnih tepiha”, Zorana Malešević “Električni trotinet”, Ana Erak sa “ Zdrava hrana- mikrobiotika” i Sara  Perić sa poslovnom idejom  “ Vrtni centar” koja je osvojila treću nagradu.  

Svi predstavnici našeg grada odnosno Tehničko školskog centra pokazali su zavidno znanje i vještinu prezentacije i rado su odgovarali na pitanja  stručnog žirija.

Nagrade su novčane, a pobjednici će dobiti i stipendije Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo.

Poslovna ideja Kristine Aćimović s obzirom na poslednja dešavanja i proteste koji su bili organizovani u Srbiji  je bila  posebno atraktivna .  

Kristina  je na prezentaciji  ideje “ Natrijum jonska baterija “ rekla da se u današnje vrijeme mnogo govori o litijumu koji je sastavni dio komponenta baterija. Ona je dodala da je litijum rijedak metal  i da njegovo izvlačenje iz zemlje šteti životnoj sredini. Na drugoj strani natrijum koji je jako sličan po osobinama litijumu se izvlači iz slanih voda i nalazi se u obliku kuhinjske soli, ima ga u većim količinama i ne šteti životnoj okolini. Proizvodi koji se dobijaju kroz natrijum su obične baterije , baterije za napajanje električnih automobila , kao i čipovi koji ulaze u sastav punjača za napajanje mobilnih telefona, laptopova….

Predstavljajući svoj projekat ona je rekla da su joj konkurenti svi koji se bave proizvodnjom baterija, ali da je prednost natrijum jonske baterije što je niko ne proizvodi , a i potrebne sirovine su dosta jeftinije u odnosu na konkurenciju.

Svoje projekte predstavili su i Adrijana Živanović iz Srednje škole u Malom Zvorniku sa projektom “ Mala škola za frilensing”, kao i Nenad Radić sa projektom “ Primjena cloud computing-a u računarstvu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se