3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

SZO: Kraj akutne faze pandemije moguć u 2022. godini

Akutna faza pandemije kovida 19 može da se završi sljedeće godine, ali virus korona neće nestati, izjavio je danas stručnjak SZO za vanredne situacije Majk Rajan.

Rajan je rekao da je prerano da se izvlače zaključci o ozbiljnosti omikron varijante dok se soj ne raširi masovnije među starijim osobama.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je na konferenciji za novinare da su delta i omikron sada dvostruka prijetnja koja dovodi do rekordnog broja zaraženih, hospitalizovnih i umrlih.

„Veoma sam zabrinut da će omikron, izuzetno prenosiv i koji se širi istovremeno sa deltom, dovesti do cunamija slučajeva zaraze“, rekao je Gebrejesus.

U prethodnih sedam dana, globalni broj novih infekcija virusom korona dostigao je rekordan broj, a omikron varijanta izmiče kontroli. Sve više radnika ostaje kod kuće, a centri za testiranje su preopterećeni.

Blizu 900.000 slučajeva zaraze registrovano je svakog dana u svijetu u periodu od 22. do 28. decembra, a većina zemalja bilježi rekordne brojeve u prethodna 24 časa, uključujući SAD, Australiju i mnoge evropske države.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se