12 C
Zvornik
19. април 2024.

Srpska je u pravu kada traži da se redefiniše priča o oružanim snagama

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nije dobra odluka Ustavnog suda BiH kojom se pripadnicima Oružanih snaga BiH dozvoljava nošenje brade, ističući da to pokazuje da je Republika Srpska potpuno u pravu kada traži da se redefiniše priča o oružanim snagama.

Dodik je rekao da bi mogao da razumije da se nosi brada u skladu sa ličnim, a ne sa vjerskim opredjeljenjem.

„Ako je to sa vjerskim opredjeljenjem, to znači da se nosi brada u skladu sa vehabijskim standardima“, istakao je Dodik.

On smatra da će ovakav pristup izazvati još više netolerancije u Oružanim snagama i da će trebati to sve izbjeći, dodajući da mu se sve više sviđa raniji prijedlog iz Republike Srpske o demilitarizaciji u BiH.

„Koliko sam razumio, tamo postoji zahtjev da žene vojnici mogu da pokrivaju lice u skladu sa vjerskim opredjeljenjem. Ja to nisam vidio ni kod jedne vojske, možda negdje u nekom drugom dijelu svijeta. Vidio sam to kod nekih paravojnih formacija“, naveo je Dodik.

On je ocijenio da takva odluka Ustavnog suda BiH nije dobra, jer je ta institucija odavno izgubila pravo da presuđuje i da donosi bilo kakve norme, ističući da je Ustavni sud BiH odavno u funkciji favorizovanja muslimana u BiH.

„S jedne strane ovamo se dozvoljava nošenje brade u skladu sa vjerskim opredjeljenjima, a s druge strane se traži da se ukine konstitutivnost naroda u pogledu političkog glasanja“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da se Ustavnom sudu BiH ne može vjerovati i da će Republika Srpska brzo odbaciti bilo kakvo izvršavanje njegovih odluka, pogotovo odluke o poljoprivrednom zemljištu, šumama i vodama.

„Pokušavaju da nas sprečavaju u izgradnji Hidroelektrane Buk Bijela samo zato što je to njihov hir. To odgađanje govori da nemaju pravni osnov da se bave tim pitanjem i da pokušavaju da izspekulišu neki pravni osnov u narednih nekoliko mjeseci“, napomenuo je Dodik.

On je rekao da su umjesto toga trebali dozvoliti da se radi ovdje i da svi oni koji mogu da privuku investicije.

„Muslimani su se opredijelili da putem Ustavnog suda BiH izdominiraju u BiH, ali to se neće desiti. Žao mi je što u Republici Srpskoj postoje oni koji ne razumiju trenutak i koji misle da je ovo neka politika hira ili politika koja ide samo za tim da afirmiše samo jednu politiku ili jednu ličnost, i to nije tačno“, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da će za rješavanja krize u BiH biti važno narednih nekoliko sedmica i mjeseci.

„Spreman sam na dijalog o ovim pitanjima i sa opozicijom u Republici Srpskoj“, istakao je Dodik.

On je rekao da građani Republike Srpske treba da znaju da je intervencionizam međunarodne zajednice doveo do toga da Srbima oduzimaju pravo na egzistenciju i na postojanje Republike Srpske.

„Ovo je jedan u nizu koraka kojim su nas doveli do zida oduzimajući nam imovinu, prava, Dan Republike i mnogo toga drugog. Akumulacija takvih zabrana i oduzimanja dovela nas je u situaciju da kažemo da tako više nećemo i držaćemo se Ustava“, poručio je Dodik.

On je rekao da za ustavno ponašanje sve više ima podrške kod ljudi u Republici Srpskoj, ističući da Srpska ništa ne radi mimo Ustava BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se