5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Milanović otkazao posjetu BiH, ne bi bio lijepo dočekan

ZAGREB – Za danas najavljena posjeta predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak na obilježavanje 28. godišnjice humanitarnog konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ otkazuje se zbog bezbjedonosnih razloga.

Tako glasi kratko saopštenje poslato jutros iz Kancelarije predsjednika Hrvatske u kojem se ne mogu dobiti nikakva dodatna pojašnjenja, niti informacija kakve su to bezbjedonosne prijetnje koje bi predsjednika Milanovića dočekale u BiH.

Iz drugih izvora Jutarnji saznaje kako je odluka da ne ide na godišnjicu humanitarnog konvoja isključivo Milanovićeva, a Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) na sto mu je samo dostavila informacije kako u BiH ne bi bio lijepo dočekan.

„Odluka se temelji na procjeni Kancelarije predsjednika, a činjenica je da u medijima u BiH preovladava huškačka atmosfera. Jednako je tako činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ nalaze mješovita naselja kao i naselja s isključivo Bošnjačkim stanovništvom“, kaže sagovornik upućen u ovu situaciju.

Milanoviću nisu skloni komentatori, a lijepih riječi za njega nema ni u komentarima na društvenim mrežama. Čak se govori da bi hrvatskog predsjednika trebalo dočekati, odnosno upriličiti mu dobrodošlicu na isti način na koji je bilo upriličeno 2015. godine predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Srebrenici kada je bio izviždan i zasut kamenjem.

Negativnom stavu Bošnjačkog korpusa prema njemu doprinjeo je sam Milanović svojim izjavama o Srebrenici, odnosno „gradiranju“ genocidnosti zločina koji je tamo počinjen nad Bošnjačkim stanovništvom. Kasnije je Milanović pojašnjavao svoju izjavu, a nedavno ga je branio i premijer Hrvatske Andrej Plenković, očigledno je ostao utisak kako predsjednik Hrvatske umanjuje težinu zločina.

Jedan sagovornik Jutarnjeg ističe kako je negativna atmosfera usmjerena prema Milanoviću uzavrela i zbog toga što Bošnjacima odgovara skretanje teme s izbornog zakona. Sigurno je, kaže, da im je draže govoriti o Srebrenici nego o potrebi izmjene izbornog zakona i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, odnosno pravu Hrvata da sami izaberu svog predstavnika.

„Predsjednik Hrvatske Milanović je mogao prihvatiti rizik i otići u BiH, ali se nije na to odlučio“, kaže sagovornik napominjući kako je tom odlukom zapravo svima olakšao situaciju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se