6.4 C
Zvornik
28. фебруар 2024.

Okolić: Odluka o odobravanju nošenja brade imaće velike posljedice za OS BiH

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić ocijenio je da će odluka Ustavnog suda BiH, kojom se praktično odobrava nošenje brada u vojsci, imati velike posljedice po Oružane snage BiH, jer se način njihovog funkcionisanja mijenja političkim odlukama.

Okolić je podsjetio da angažman u Oružanim snagama nije obavezna služba, već se u nju dolazi dobrovoljno i prihvataju se pravila koja su propisana.

„Sad očigledno svako može da nameće svoja pravila. Ipak, brade se neće nositi još neko vrijeme dok se ne izmijene pravilnici. Vidjećemo i ko će da mjeri brade i kakve će brade sad željeti da nose“, rekao je Okolić za „Večernje novosti“.

Govoreći o pozitivnom odgovoru Ustavnog suda BiH na apelaciju lidera SDA Bakira Izetbegovića, ekspert za bezbjednost Dževad Galijašević je ukazao da se tu brada ne pominje kao estetski, već kao vjerski detalj, jer je poznato da je kao simbol nose vehabije, mudžahedini i drugi radikalni islamisti.

„Ova odluka je jasna poruka EU da će u srcu Evrope sada imati islamsku armiju. Izetbegović je ispunio san svih muslimana u BiH, a pogotovo radikalnih, koji su čekali dan kada će vehabije komandovati vojskom BiH“, ocijenio je Galijašević.

On je ukazao da Srbi i Hrvati sigurno „neće primati komande od bradatih vehabija“.

Prema njegovoj ocjeni, zbog toga na ovu odluku može da se gleda i tako da je Izetbegović podržao raspad Oružanih snaga BiH na tri dijela i da je došlo vrijeme da svaki narod dobije svoju vojsku.

„Tako je napisano i u Dejtonskom sporazumu“, zaključio je Galijašević.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se