14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Obračun Rusije sa američkim internetskim džinovima nastavljen

Google i Facebook u Rusiji treba da plate preko sto miliona evra jer navodno ne brišu ilegalne sadržaje.

o je nastavak „medijskog rata“, piše DW.

Nije isključeno ni proterivanje ovih koncerna iz Rusije.

Sud u Moskvi naložio je u petak američkom koncernu Google da plati kaznu od 7,2 milijarde rubalja (oko 86 miliona evra) jer navodno hronično ne briše sadržaje koji su ilegalni u Rusiji. Facebook i Instagram, koji pripadaju koncernu Meta, kažnjeni su dvije milijarde rubalja (24 miliona evra).

Sud je prvi put uzeo u obzir obrt koji Google ostvaruje, premda nije saopšteno kako se došlo do obračuna kazne. Pretpostavlja se da ona iznosi oko osam odsto godišnjih prihoda koncerna na ruskom tržištu.

Iz Google su saopštili da će razmotriti presudu i naredne korake. Kompanija ima deset dana za žalbu.

Dok kritičari sumnjaju da Kremlj vrši pritisak na velike internet-koncerne u namjeri da kontroliše internet, vlasti kažu da se radi o suzbijanju ilegalnih sadržaja u kojima se podstiče na upotrebu droge, objašnjava kako da laici sami naprave oružje ili eksploziv. Zabranjeni su i sadržaji koji se povezuju sa terorističkim organizacijama, ali i pozivi na „neprijavljene demonstracije“.

Nastavak „medijskog rata“

Kako piše Vašington post, kazne su dosadašnji vrhunac pritiska Rusije na internetske divove, a najviše zbog sadržaja povezanih sa opozicionim liderom Aleksejom Navaljnim koji se nalazi u zatvoru i označen je kao ekstremista.

Kazna od preko sto miliona evra za dva koncerna dostiže nove dimenzije. U septembru je moskovski sud naložio Facebooku da plati oko 245.000 evra, dok je Twitter kažnjen sa 58.000 evra.

Moskva je već dugo u klinču sa Google-om zbog platforme YouTube koja ponekad blokira sadržaje medija bliskih Kremlju.

Posljednji slučaj tiče se državne televizije RT (bivša Russia Today) čiji je kanal na njemačkom jeziku uklonjen sa YouTube. RT na njemačkom odnedavno ima 24-časovni program na osnovu licence koju je za prostor Evrope izdalo srpsko Regulatorno telo za elektronske medije.

Njemački regulatori najavili su da će tražiti sudsku zabranu emitovanja tog kanala.

Još u septembru je YouTube blokirao neke kanale RT na njemačkom jer se, kako je saopšteno, odande šire dezinformacije o pandemiji. Iz Moskve su tada govorili o „medijskom ratu“ i prijetili Google odmazdom.

Moguće protjerivanje iz Rusije?

Kako je ranije pisao kolumnista DW Aleksandar Pljušev, „televizija kao najvažnije propagandno sredstvo države rapidno gubi publiku. Ona odlazi na YouTube, a ta platforma nije pod ruskom kontrolom.“

Pljušev je na svom Telegram kanalu sada rekao da odluka suda „možda pokazuje da je donesena politička odluka da se strani servisi izbace iz Rusije“.

Predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak na godišnjoj konferenciji za štampu rekao da vlasti neće oklijevati da uspore brzinu protoka ili sasvim zabrane platforme koje krše zakon.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se