18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

„Glas Srpske“ izabrao deset najboljih sportista Republike Srpske: Ambasador sporta Srpske kik-bokser Nikola Drobnjak

Najbolji sportista Republike Srpske za 2021. godinu je fudbaler Borca Goran Zakarić.

On je postao tek treći fudbaler laureat u 67 godina dugoj istoriji Izbora deset najboljih sportista. Prije njega to je pošlo za rukom Abidu Kovačeviću 1976. godine, te Nemanji Bilbiji 2009. godine. Zakarić je ujedno i jubilarni 30. nagrađeni otkako postoji Republika Srpska.

Partijama u šampionskom pohodu „crveno-plavih“ sjajni krilni fudbaler prvo je zaslužio nominaciju Fudbalskog saveza Republike Srpske, a potom je stručni žiri bio jednoglasan da upravo on dobije vrijedno priznanje i zauzme svoje mjesto u istoriji.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam izabran za sportistu godine Republike Srpske. Imali smo dobre rezultate prethodne sezone, u kojoj smo osvojili drugu titulu u istoriji kluba i vratili Borac tamo gdje pripada poslije deset godina. Sigurno je da će mi ova titula ostati urezana u sjećanje, jer smo uspjeli da stignemo gotovo nemogućih 13 bodova zaostatka za Sarajevom. Potom smo igrali Ligu šampiona, Ligu konferencije i, što je najvažnije, vratili navijače Borca na tribine. Htio bih da zahvalim žiriju, ali i mojim saigračima i trenerima. Naravno, posebno hvala mojoj porodici, supruzi i ćerkicama, koje ovim putem pozdravljam – rekao je Zakarić.

Statuu za najboljeg dobio je iz ruku proslavljenog košarkaškog stručnjaka Svetislava Pešića, koji je bio u ulozi predsjednika žirija.

– Velika mi je čast što sam dobio ovu ulogu. Upoznat sam sa istorijom najdugovečnije manifestacije ovakvog tipa. Poznajem mnoge šampione sa liste najboljih, sve su to velike legende, veliki asovi. Čestitam Goranu i svim nagrađenim, kao i „Glasu Srpske“ koji je organizovao ovako divnu manifestaciju. Za Banjaluku me vežu divne uspomene, u ovom gradu imam kuma i dosta prijatelja i zaista mi je bilo lepo – rekao je Pešić.

Glavna i odgovorna urednica „Glasa Srpske“ Borjana Radmanović-Petrović pozdravila je sve prisutne, te naglasila da je ova manifestacija kroz istoriju preživjela mnoge nedaće.

– Svake godine u decembru „Glas“ okuplja najbolje što Republika Srpska ima u sportu i nije bilo razloga da tako ne bude i ovaj put. Ovaj izbor nije prekidan ni u najtežim ratnim godinama, a ni prošle kada je opaki virus zaustavio život na cijeloj planeti. I za same sportiste godina je bila izazovna i komplikovana i baš zato njihovi rezultati ostaće upisani posebnim slovima u istoriju sporta Republike Srpske – rekla je Radmanović-Petrović.

Pored deset najboljih, dodijeljeno je još deset nagrada, priznanja i plaketa.

Tako je najbolji sportiste iz Republike Srpske postala košarkašica Saša Čađo, a najbolji trener je Marko Maksimović. Plakete za ambasadora sporta Srpske pripale su košarkaškom treneru Zlatanu Prešiću, te kik-bokseru Nikoli Drobnjaku.

drobnjak

Plakete za specijalne i paralelne veze Republike Srpske i Republike Srbije u oblasti sporta zaslužili su Svetislav Pešić, Sonja Davidović, te rukometni savezi Srbije i Republike Srpske.

Plakete za doprinos razvoju sporta otišle su u ruke Darka Savića i Nikole Stankovića, dok je teniski čelendžer „Srpska open“ najbolji sportski događaj godine.

Plaketa za izuzetna dostignuća u paraolimpijskom sportu pripala je košarkašu u kolicima Vladi Švraki, te stonoteniseru Harisu Eminoviću, dok je plaketa za sportski poduhvat godine pripala slijepom bokseru Ognjenu Kojiću. Plaketu posthumno preuzela je supruga Nikole Pavlišina, Branka, za sve što je ovaj rukometni trener i pedagog uradio za života.

Mladen Stojanović je najbolji sportski novinar Republike Srpske u 2021. godini, te mu je pripalo Zlatno pero „Limun Papić“. Svečanost je održana u Banskom dvoru uz prisustvo ograničenog broja publike, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, koja je ujedno bila na čelu Organizacionog odbora Izbora deset najboljih.

Maksimović najbolji trener

Nagradu za najboljeg trenera zaslužio je Marko Maksimović, koji je sa fudbalerima Borca napravio pravi podvig nadoknadivši 13 bodova zaostatka u drugom djelu sezone.

– Jako sam počastvovan što sam dobio ovu nagradu, baš kao što sam ponosan na titulu koju smo osvojili. To je zasluga svih u klubu – rekao je Maksimović.

Deset najboljih

10. Luka Perić (rukomet)

Lakoća i elegancija kojom rešeta mreže u matičnom Borcu i reprezentaciji BiH naprosto imponuju, posebno ako se zna da je tek ove godine postao punoljetan. Već treću sezonu je član prvog tima „crveno-plavih“, a dao je doprinos selekciji BiH koja se drugi put uzastopno plasirala na Evropsko prvenstvo koje počinje za tridesetak dana. Pristupom, ponašanjem i igrama tokom priprema pokušaće da ubijedi selektora Ivicu Obrvana da rezerviše mjesto u avionu za Slovačku.

9. Sergej Maksimović (biciklizam)

Prvu seniorsku sezonu u biciklizmu pamtiće po učešću na dvije najjače trke u regionu – „Beograd – Banjaluka“ i Trci kroz Srbiju koje je uspješno završio. Na domaćim drumovima potvrdio je da nema konkurenciju, a dao je ogroman doprinos svom BSK-u da se domogne titule ukupnog pobjednika Premijer lige. Zbog svega ovoga potpisao je ugovor sa italijanskim kontinental timom Iseo, pa će od januara karijeru nastaviti u zemlji u kojoj je biciklizam nacionalni sport.

8. Dušan Mačkić (kajak)

Kajak kanu klub Vrbas godinama daje kajakaše koji ulaze u deset najboljih, a na red je došao Dušan Mačkić. Legitimni nasljednik Darka Savića napreduje iz godine u godinu te osvaja odličja na domaćoj i međunarodnoj sceni. U toku 2021. osvojio je prvo mjesto u Evrokupu koji je održan u Sloveniji u disciplini K1. Ova disciplina inače je njegova specijalnost, pa je bio 11. na Evropskom prvenstvu koje je takođe održano u Sloveniji, dok je na domaćoj stazi na Vrbasu bio 17. u Svjetskom kupu.

7. Ivana Radović (odbojka)

Odbojkašica rođena u Foči 2000. godine dugi niz godina nastupa za najbolji klub u BiH Bimal Jedinstvo. Sa „princezama“ gotovo da ne pamti kada je posljednji put poražena, a od njenog dolaska u Brčko osvojila je sve moguće trofeje. Ljetos je bila dio reprezentacije BiH koja je osvojila Srebrnu ligu i obezbijedila učešće u Zlatnoj evropskoj ligi, a proglašena je i za najbolju odbojkašicu Republike Srpske u ovoj godini. 

6. Dalibor Ilić (košarka)

Mladi košarkaš dao je veliki doprinos da Igokea stigne do polufinala ABA lige, te druge faze takmičenja u FIBA Ligi šampiona. Bio je dio reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za EP, a dobio je poziv selektora Svetislava Pešića i na početku kvalifikacija za Mundobasket. Momak iz Višegrada polako, ali sigurno krči put ka samom kremu evropske i svjetske košarke, čemu svjedoče i brojke u novoj sezoni koje su daleko najveće i najubjedljivije u njegovoj karijeri.

5. Strahinja Erić (skijaško trčanje)

Momak rođen 2000. godine u Sokocu već godinama je neprikosnoven na domaćim stazama, ali je sve konkurentniji i kada se radi o samom svjetskom vrhu. Drugo mjesto na FIS kupu Balkana, te ukupno deset podijuma na međunarodnim trkama u skijaškom trčanju dokaz su da je napravio veliki iskorak. Upisao je dobre nastupe i na startu nove sezone koja će kulminaciju imati u januaru kada se održavaju Zimske olimpijske igre u Pekingu. Erić odavno u džepu ima A normu i sve je podredio pripremama za najveću planetarnu smotru sporta. 

4. Jelena Gajić (atletika)

Praktično iz trke u trku Prnjavorčanka popravlja svoje najbolje rezultate koji su ujedno i rekordi Republike Srpske i BiH. U godini na izmaku potvrdila je da je najbolja na 400 i 800 metara, kako na otvorenom tako i u dvorani, a pobijedila je i na prvom izdanju Svesrpskog kupa koji je održan u Trebinju. Najbolje atletske godine tek su ispred nje pa možemo očekivati još mnogo dobrih vijesti od članice Atletskog kluba Prnjavor. Proglašena je i za najbolju atletičarku Srpske u 2021. godini.

3. Pavle Dujaković (karate)

Karatista banjalučke Energije napravio je ogroman iskorak u godini na izmaku. Iako ima tek 19 godina dominantno je osvojio titule prvaka Republike Srpske i BiH, a upisao je po pobjedu na Evropskom i Svjetskom prvenstvu. Da je imao bar malo pravednije suđenje okitio bi se medaljom na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore, ali je to nadoknadio na Svjetskom kupu na kome je osvojio zlato, baš kao i na šampionatu Balkana. Trenutno je 6. karatista svijeta do 21 godine i na 70. mjestu seniorske rang-liste!

2. Nikola Bjelajac (plivanje)

Višestruki je prvak i rekorder BiH i redovan učesnik najvećih svjetskih plivačkih smotri. Ove godine nastupio je na evropskim prvenstvima u velikim i malim bazenima, te u Kazanju zauzeo 36. poziciju u disciplini 100 metara slobodno sa novim ličnim rekordom. Svoj najbolji rezultat na duplo kraćoj dionici popravio je na mitingu na Floridi, a trenutno je na pripremama pred Svjetsko prvenstvu koje za dva dana počinje u Abu Dabiju.

1. Goran Zakarić (fudbal)

Fudbalski klub Borac domogao se druge šampionske titule u istoriji, a Goran Zakarić bio je jedan od ključnih igrača na tom putu. Golovima i asistencijama donio je mnogo bodova svom timu te osim titule zaslužio zvanje najboljeg igrača Premijer lige. „Crveno-plavi“ su bili nadomak senzacije na startu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali je Kluž prošao dalje nakon produžetaka. Iskusni krilni fudbaler i ove sezone je jedan od najboljih igrača, a kuriozitet je da se trenutno nalazi među 15 najboljih asistenata na svijetu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se