10.4 C
Zvornik
19. март 2024.

Dodik: Srpska neće ratovati ni ako bude napadnuta

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da politička borba za Republiku Srpsku nikada nije prestala, da ona neće ratovati čak i ako bude napadnuta, već će se politički odbraniti.

Dodik je istakao da je ključna borba bila da se ne promijeni Ustav BiH, a bilo je pokušaja.

„Ako smo uspjeli nešto da uradimo, uspjeli smo da očuvamo Ustav“, istakao je Dodik i dodao da se tu vidi šta je nadležnost, ko može da predloži zakon, a nigdje ne piše da je to visoki predstavnik.

Podsjetio je da se od 2006. godine krenulo da se zaustavi prenos nadležnosti, i već je učinjeno 2008. godine kada je visoki predstavnik pokušao da nametne poslovnik o radu Parlamentarne skupštine BiH i promijeni način glasanja, ali su srpski predstavnici najavili da izlaze pa je to povučeno.

Dodik je naveo da je 56 službenika smijenjeno da bi se došlo do navodne saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, ali Republika Srpska smatra da to nije bilo regularno i nije fer.

„Za nas je sasvim dovoljno da je to bilo u uslovima nametanja, kažnjavanja, to je bilo nelegitimno, nelegalno“, istakao je Dodik u Beogradu na tribini „Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti“.

On je naveo da će Narodna skupštinu u petak razmatrati informacije o oduzetim nadležnostima Srpskoj, koje će biti povučene, što je, kaže, diglo galamu u svijetu, posebno kada je riječ o povlačenju saglasnosti o Oružanim snagama.

„Od Oružanih snaga BiH nemamo ništa, tamo Srbi ne idu, fali 40 odsto Hrvata, a muslimani hoće da popune te kvote. Budžetska stavka u budžetu BiH je najveća za Oružane snage, iznosi 370 miliona, koja realno rečeno, nije nikakva vojska, ali je veliki potrošač“, rekao je Dodik.

Dodatna stvar je da se ide u povlačenje saglasnosti ta da se moraju smanjiti troškovi, rekao je Dodik i dodao i da 25 odsto Srba ne želi da ide u Oružane snage BiH, te da bi za deset godina u toj vojci bilo 80 odsto Bošnjaka.

On je naveo da će donijeti odluku da u narednih šest mjeseci parlament pripremi normativno uređenje, a prvi prijedlog je da se prepolovi sastav, ako ne bude spremnosti napisan je novi zakon o VRS i zakon o demilitarizaciji.

„Sigurno se ne možemo vratiti na staro“, rekao je Dodik i dodao da se povlači i saglasnost o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH i indirektnim porezima.

Četvrta tačka posebne sjednice Narodne skupštine je 140 zakona koji su doneseni, koji će se poništiti na području Republike Srpske.

Dodik je podsjetio da je pomoćnik državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar zvao telefonom ljude u Republici Srpskoj, za koje je mislio da su važni, da odustanu od svega, ali oni nisu dali saglasnost.

„Ništa se u Sarajevu nije donijelo voljom svih u BiH, to je nemoguća država“, istakao je Dodik i podsjetio da je falsifikovan i popis stanovništva, te naveo primjer kako je 71 lice prijavljeno da živi na adresi u OHR-u.

„Istorija iza nas je puna falsifikata“, istakao je Dodik i naglasio da je ozbiljna istorijska greška napravljena što je BiH očuvana kao jedna teritorija.

Podsjetio je na veoma intenzivnu diplomatsku aktivnost koju su vodili on i predsjednica Republike Srpske, te naveo da ljudi na adresama gdje dolaze sada slušaju za razliku od prethodnih godina.

Ukazao je i na to danas i sutra zasijeda „neka grupa zemalja“ (PIK) u Sarajevu, pokupe dnevnice, a on nije pročitao kominike od 2008. godine.

„Stalno to rade, kao da smo neki debili, sebe zatvore i sami odlučuju, ali je razlika što se danas izuzima Rusija“, rekao je Dodik i napomenuo kako ne mogu da donose odluke bez konsenzusa, ali to nastavljaju da rade.

Kada je riječ o priči o sukobima koja dolazi iz Sarajeva, Dodik je rekao da ova situacija ne iziskuje nikakav sukob, ovo je čisti politički proces.

„Republika Srpska neće ratovati ni ako bude napadnuta, mi ćemo se politički odbraniti, priča o ratu dolazi iz Sarajeva“, istakao je Dodik i dodao da je dosta bremenitih opasnosti, nova preraspodjela svijeta.

Ukazao je i na priču da se ukine konstitutivnost narod, sa kojom se bori, te ukazao da se neće odustati od toga da se iz Republike Srpske bira Srbin.

Dodik je naveo i da šalju silne izaslanike, ali da se Dejtonski sporazum mora očuvati, a najbolji stepen odbrane očuvanje ustavnog pretka BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se