-9.6 C
Zvornik
04. децембра 2023.

Dodik: Njemačka ministarka Berbok poziva na sankcije, a nikada nije bila ovdje

Srpski Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za Welt da nova ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok, pozivajući na sankcije protiv njega, pokazuje da „nema pojma o našem životu, jer nikad nije bila ovdje“.

– Meni se uvođenje sankcija ne čini primjerenim za njemačku demokratiju. Zašto bi Njemačka ili bilo koja druga država trebala vladati našom zemljom? Vlada Njemačke treba da radi sa demokratski izabranim zvaničnicima. Na ovu funkciju sam izabran sa 60 posto glasova. A ministarka predstavlja stranku koja nije najveća u Njemačkoj. Možda joj je potreban brz uspjeh i misli da ovdje može nešto postići. Ali uspjeh se mjeri na kraju, a ne na početku – istakao je Dodik

Naglasio je da zna šta znači početak mandata i da nova ministarka ima svoje ambicije.

Dodik je rekao da Dejtonski sporazum predviđa da visokog predstavnika moraju imenovati potpisnici, među kojima je i Republika Srpska, a potvrditi ga Savjet bezbjednosti UN-a.

– Ništa od toga se nije dogodilo. Žao mi je što gospodin Šmit mora proći kroz sve ovo. Ali nikako ne možemo dozvoliti da nam neko nameće zakone samo zato što je dobra osoba. Ali dobra je osoba i moja majka, to je najbolja osoba na svijetu pa nije visoki predstavnik – istakao je Dodik.

Naglasio je da, ako Njemačka uvodi sankcije Rusiji, ne može se očekivati ​​da će Rusija podržati njen prijedlog za visokog predstavnika.

– Lično sam se sreo sa Putinom mnogo puta, uključujući i nedavno. On ima odgovornu poziciju. Kaže da je zainteresovan da po svaku cijenu održi mir u BiH. Poštuje Ustav. I drži se podalje od unutrašnjih poslova. Nije kao njemačka ministarka, kaže Dodik.

Ponovio je da ne želi otcjepljenje Srpske, nego zaštitu Ustava BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se