18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Budžet u pripremi: Veća izdvajanja za boračke kategorije

Završni pregovori se vode oko najvažnijeg dokumeta Srpske. U budžetu će biti uvaženi i prioritetni zahtjevi boračkih udruženja. Između ostalog, planirano je i povećanje invalidnina.

“Ove godine je u budžetu planiramo vojnih i civilnih invalidnina, prema tome naše članice mogu se nadati povećanju invalidnine od Nove godine. Mi smo do sada imali grant na godišnjem nivou oko 40 hiljada, a sada smo tražili 50 da se uklopimo sa radom”, izjavila je Božica Živković Rajilić, predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

“Dobili smo čvrsto obećanje da ćemo imati podršku po pitanju snimanja jednog dokumentarnog filma vezano za stradanje srpskog naroda na ovim prostorima. Aplicirali smo jednu problematiku prema sudovima BiH, gdje imamo dosta tužbi od strane naših članova”, rekao je Anđelko Nosović, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske.

Zakon o elektronskoj upravi i novi zakon o informacionoj bezbjednosti, u planu su u resornom Ministarstvu za iduću godinu. Ipak, prioritet je povećanje plata u visokom obrazovanju.

“Mi se držimo onog stava Vlade, one formule pet odsto povećanje do 1000 KM i tri odsto povećanje za one platne razrede koji su iznad hiljadu KM. Mi smo već postigli načelno dogovor sa našim socijalnim partnerima sa granskim sindikatom i čini mi se da postoji obostrano zadovoljstvo”, rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučno – tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Veće penzije i plate. Više i za investicije, poljoprivredu i lokalne zajednice. Sve to, trebalo bi da stane u oko 4 milijarde maraka budžeta Srpske za narednu godinu. Smanjenja u odnosu na ovu godinu, obećavaju u Vladi, neće biti. Dokument će pred poslanike polovinom mjeseca.

“Ono što imamo u dogovoru sa Vladom Republike Srpske je da ćemo nekada do 15.decembra dobiti dokument i sazvati i posebnu sjednicu vezano za budžet i mjere ekonomske politike. I da ćemo opet kao unazad nekoliko godina biti prvi u BIH sa najvažnijim dokumentom”, kazao je Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Budžet Republike Srpske za narednu godinu još je u pripremi. U toku su razgovori sa socijalno-ekonomskim partnerima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se