9.4 C
Zvornik
14. април 2024.

ALUMINA: Uspješan rad Odjeljenja za konfekciju i šivenje filter vreća

Kada je sredinom novembra 2005. godine pokrenut  rad Odjeljenja za konfekcioniranje i  šivenje filter vreća za potrebe pocesa proizvodnje u kompaniji „Alumina“, na umu su bile dvije svari: finansijske uštede i sigurnije snabdijevanje naših proizvodnih odjeljenja  filtracionim materijalima.

Na osnovu proteklog vremena i ostvarenih rezultata, u Sektoru za proizvodnju glinice  najvećeg zvorničkog kolektiva ističu da je postignut željeni cilj – evidentni su finansijski pokazatelji, obezbijeđen je dovoljan broj filter vreća,  kao i ušteda materijala zbog boljeg iskorišćenja filter platna pri konfekciji.

-Ovo odjeljenje veoma uspješno radi dajući kao proizvod kvalitetne filter vreće za potrebe pogona Priprema i Prerada rastvora – kažu u Sektoru za proizvodnju glinice.

DSC 4994

Danas, nakon 16 godina iskustva, ovdje se godišnje iskroji oko 25.000 kvadratnih metara potplatna i platna od kojih se sašije oko 60 garnitura filter vreća za „Lavanž“ filtere, zatim oko 4.000 komada filter vreća za disk vakuum filtere, te iskoriji i sašije oko 100 komada filtera za potrebe sušare hidrata.

Na svojim radnim mjestima zatičemo Ljiljanu Mirić, Stanku Stuparević i Milku Stanojević. Od krojenja pa do izlaska filter platna na pogon, kažu, rade sve operacije.

-Na osnovu plana proizvodnje tačno se zna koliko filter vreća treba u procesu zamijeniti, taj plan pratimo i ostvarujemo – priča Ljiljana Mirić, koja u ovom odjeljenju radi od njegovog osnivanja i kaže da u ovom poslu nema problema.

Na tri „laktarice“ šiju se platna za „Lavanž“ filtere i za disk vakum filtere, dok dvije „pravoštepice“ se koriste za završne operacije na vrećama. Ukupno je, dakle, pet mašina, koje za šivenje filter vreća koriste posebnu vrstu konca, prilagođenog specifičnim uslovima procesa rada u našoj fabrici.

DSC 4970

-Mi smo dobro uhodana ekipa, volimo ovaj posao i uvijek na vrijeme proizvodnja može da računa na naše usluge – kaže Ljiljana Mirić.

Njena koleginica Stanka Stuparević dodaje da je rad u ovom odjeljenju dosta dinamičan i da, bez obzira na dosadašnje iskustvo, svaka operacija zahtjeva maksimalnu posvećenost.

-Mašine imaju svoj ritam rada, posao se značajno povećao u odnosu na prije nekoliko godina – kaže Stuparevićeva.

Tokom izrade filter vreća, skoro da nema škarta, pošto se svaki komadić platna na najbolji način iskoristi.

Zato je, kažu naše sagovornice, veoma bitna operacija krojenja. Za stolom za krojenje u vrijeme naše posjete je Milka Stanojević, koja se prije četiri godine pridružila Odjeljenju za konfekcioniranje i šivenje filter vreća.

-Imamo šablone na osnovu kojih “crtamo” potrebne dimenzije po platnu, a potom makazama vršimo krojenje – ističe Milka Stanojević.

Za kvalitetet rada veoma je bitno redovno održavanje i servisiranje mašina, tako da uz redovnu zamjenu dijelova i ulja, kvarova skoro i da nema.

Konfekcionarima „Alumine“, očigledno je, mogli bi da pozavide i mnogo iskusniji tekstilci. I zato ne čude rezultati koje postižu u odjeljenju za konfekciju i šivenje filter vreća. U ovoj neobičnoj sredini, čuje se samo – rad mašina!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se