20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Uvezeno više od 40.000 automobila u BiH, najskuplji ferari

BANJALUKA, SARAJEVO – Za devet mjeseci ove godine uvezeno je 10.577 automobila više u odnosu na isti period lani te, kako kažu stručnjaci, dolazi do oporavka tržišta automobila u BiH uprkos pandemiji.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH vrijednost uvezenih autobomila do kraja septembra ove godine iznosila je oko 675 miliona maraka.

Za devet mjeseci ove godine uvezen je 40.599 automobil, dok su u istom periodu prošle godine uvezena 30.022.

Prema riječima stručnjaka, u ovom periodu je značajno porasla i prodaja vozila.

„U prvih devet mjeseci ove godine uvezeno je 34.890 polovnih automobila i 5.709 novih, dok je u istom periodu lani uvezeno 24.719 polovnih i 5.303 nova automobila“, istakli su u UIO.

Kako su naveli, najskuplji automobil koji je uvezen u BiH u devet mjeseci ove godine vrijedio je 489.457,50 KM, dok su dažbine za njega iznosile 83.260,48 KM, a riječ je o ferariju F142.

U deset najskupljih automobila koji su uvezeni u ovoj godini u BiH našli su se i porše i mercedes.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, ističe da se tržište automobila u BiH skoro oporavilo od pandemije, što, kako kaže, potvrđuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje.

„Više je razloga zbog kojih je došlo do povećanog uvoza automobila u BiH, a jedan od njih je i taj što su se ljudi koji su prošle godine planirali da kupe auto i odgodili to zbog pandemije odlučili za kupovine ove godine“, kazao je Muratović.

Ističe da je i u auto-industriji sektor turizma i ugostiteljstva jako bitan, a ove godine je, kako kaže Muratović, zabilježio veliki rast, te je dosta turista iznajmljivalo vozila, tako da su ove kuće imale velike zahtjeve za uvozom vozila, što novih, što polovnih.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, ističe da podaci definitivno ukazuju na određeni oporavak tražnje za automobilima, ali ne i na modernizaciju voznog parka u BiH.

„Broj novih vozila je tek neznatno povećan, a ogroman je rast uvoza polovnih, što je ekonomski, a pogotovo ekološki nepovoljno. Ipak, tek ako je povećan uvoz privrednih vozila ili barem vozila koja koriste privredni subjekti možemo govoriti o pozitivnim znakovima ekonomskog oporavka, jer ako samo građani kupuju više polovnih vozila, onda je primarno riječ o odlivu novca iz BiH, povećanju zagađenja i dodatnom opterećenju saobraćaja“, kaže Gavran.

Iz kompanije „Verano motors“ iz Banajaluke kažu da je prodaja automobila u ovom salonu značajno porasla.

„Kod nas je prodaja porasla sigurno za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Čini mi se da se u BiH iz godine u godinu uvozi sve više automobila“, rekli su iz kompanije „Verano motors“ i dodali da su kupci više zainteresovani za nove četvorotočkaše nego za polovne.

Iz „Turbo Tradea“ Sarajevo, koji se bavi prodajom polovnih auta, kazali su da u ovoj godini bilježe značajan rast prodaje četvorotočkaša u odnosu na prošlu godinu.

„U svim oblastima je došlo do stabilizacije pa tako i auto-industrija bilježi rast prodaje ove godine u odnosu na prošlu, kada smo imali veoma malo prodanih vozila“, kazali su iz „Turbo Tradea“.

Ističu da je prošle godine mjesec dana bio obustavljen rad auto-salona i servisa, tako da je to uzrokovalo neaktivnost servisa, a samim tim je bila zaustavljena i prodaja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se