-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Upokojio se protojerej stavrofor Mileta Tovarević starješina hrama u Malom Zvorniku

U opštoj bolnici, u Loznici, upokojio se protojerej stavrofor Mileta Tovarović (59), starješina hrama u Malom Zvorniku i višegodišnji paroh u tom gradu, na samoj obali Drine, na granici sa Republikom Srpskom.

On je, pored ostalog, kod starog mosta, na ulazu u podzemni grad, podigao „Mali Ostrog“, pišu „Novosti“.

Rodom iz Bukora, u Pocerini, u pobožnoj i kući domaćina, prota je, prije skoro četvrt vijeka došao na čelo malozvorničkog hrama, koga ovaj srpski grad, do tada, nije ni imao.

I na liturgijama i poslije njih, prota Mileta, omiljen na obje obale Drine, i ne samo u svojoj eparhiji i parohiji, neumorno je služio rodu i Bogu, poštujući savjete i uvažavajući blagoslove vladike Lavrentija, koga je cijenio i rečju i djelom i radovao se svakom susretu sa njim.

I vladika je, kad god je mogao, dolazio pa osokoli, pohvali i podrži u svakom pogledu protu, koga oplakuje „armija vjernika“, koje je vodio na mnoga hodoćašća po zemlji, ali i svijetu, kojima je organizovao manifestacije poput izbora najlepšeg slavskog kolača u Srbiji i Republici Srpskoj, nezaboravne duhovne i kulturne susrete u hramu i Parohijskom domu.

Obožavali su ga vjernici i iz Republike Srpske i iz svih krajeva Srbije, jer im je uvek bilo lijepo u njegovom društvu. Odlično je propovedao vjeru, ali i onome što nas svakodnevno tišti. Iza sebe je ostavio, kao divan suprug, otac i deda, suprugu Nadu, za koju je govorio da je njegov sjajni saborac, saradnik i sapatnik, četvoro djece i desetoro unučadi.

Mali Zvornik bio je ponosan na protu i njegova djela kojima su se zajedno radovali, a vratio je, posle više od 70 ljeta, proslavu gradske slave sa litijom koja bude dužine i po nekoliko kilometara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se