12 C
Zvornik
25. април 2024.

U Bijeljini i tokom vikenda vazduh bio jako zagađen

BIJELjINA – Kvalitet vazduha u Bijeljini za protekli vikend može se ocijeniti kao „jako zagađen“, podaci su Evropskog indeksa kvaliteta vazduha (Europen Air Quality Index ).

Srednja dnevna vrijednost koncentracije „lebdećih čestica“ (PM10) u subotu, 30. oktobra, iznosila je 141 mikrogram po metru kubnom, a juče 109, što je visoko iznad dozvoljene dnevne granične vrijednosti od 50 mikrograma po metru kubnom.

U subotu je nešto manja koncentracija „lebdećih čestica“ izmjerena na mjernoj stanici „Centar“ – 80 mikrograma po metru kubnom, dok mjerna stanica „Gradska toplana“ bilježi 202 mikrograma po metru kubnom. Veliki problem tokom vikenda bila je i koncentracija čađi, koja je na lokaciji mjerne stanice „Gradska toplana“ dostigla 228,34 mikrograma po metru kubnom, što je visoko iznad propisane dnevne granične vrijednosti od 125, dok je stanica „Centar“ izmjerila srednju dnevnu vrijednost koncentracije čađi od 109 mikrograma po metru kubnom.

Juče je na mjernoj stanici „Gradska toplana“ zabilježena dnevna srednja vrijednost od 181 mikrogram po metru kubnom za „lebdeće čestice“ (PM10), dok je koncentracija čađi iznosila 208 i obje ove vrijednosti su prekoračile dnevne granične vrijednosti.

Mjerenja za juče na mjernoj stanici „Centar“ pokazala su vrijednosti niže od propisanih graničnih vrijednosti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se