0.4 C
Zvornik
31. јануара 2023.

Tegeltija: BiH ne može biti „spavaonica migranata“ za zemlje zapadnog Balkana

SARAJEVO – Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je BiH spremna da pruži humanitarnu pomoć svim izbjeglicama kojima je potrebna, ali da nije spremna da bude „spavaonica migranata“ za zemlje zapadne Evrope.

Tegeltija je u Sarajevu na regionalnoj konferenciji o migracijama istakao da je BiH spremna na saradnju sa svim zemljama i u regionu i šire kako bi migrantska kriza bila bolje kontrolisana i da bi dali šansu samo onim ljudima koji zaslužuju da nose naziv migranata.

-Danas kažemo da je bolje nego prije godinu dana, ali svakako ne možemo da zaboravimo ono što se tada dešavalo i slike koje su odlazile iz BiH. Ne možemo da zaboravimo ni poruke koje su nam dolazile iz Evrope o BiH, o postupanjima vlasti u BiH i našem odnosu prema migrantima – istakao je Tegeltija.

On je napomenuo da je veoma važno da se ne zaborave i greške koje su činjene u tom trenutku, a činili su ih mnogi u BiH.

-Isto je važno da su postojali ljudi u BiH koji su napravili neke važne korake da ta kriza bude sanirana i da danas imamo značajano bolju situaciju nego što smo imali tada – ukazao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara je iznio nekoliko ključnih stavova BiH kada su u pitanju migracije.

-BiH, s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika, nosi preveliki teret migracijske krize koji su kreirali neki izvan ove zemlje – ocijenio je on.

Tegeltija je rekao da se BiH susreće sa dva ogromna izazova, a to su humanitarni i, prema njegovom mišljenje možda i veći – bezbjedonosni izazov sa kojim se BiH susreće.

On je poručio da će BiH nastaviti da jača svoje kapacitete kada je u pitanju borba protiv migracija kroz sve agencije u BiH, na svim nivoima.

-BiH je spremna da pruži svu humanitarnu pomoć svim izbjeglicama kojima je potrebana i pobrinućemo se da nikome kome je potrebna pomoć ne bude uskraćena, ali nije spremna da bude spavaona migranta za zemlje zapadne Evrope – poručio je Tegeltija.

Zoran Tegeltija napomenuo je da se BiH krajem 2017. godine suočila sa značajnim porastom nezakonitih migracija, da pojačan trend nezakonitih ulazaka još traje, te da je od 2018. godine do sada registrovano oko 84.000 stranaca koji su nezakonito ušli na teritoriju zemlje.Tegeltija je u Sarajevu na regionalnoj konferenciji o migracijama rekao da je slična situacija i u drugim zemljama na „zapadno-balkanskoj ruti“, kao i da sve zemlje pokušavaju, onako kako mogu i znaju, da se bore sa nezakonitim migracijama.

-Migracije su globalni problem i kao što nam je poznato nijedna zemlja samostalno ne može se uspješno bori sa velikim migracijskim tokovima. Zbog toga je posebno značajna ova konferencija na kojoj bi se uskladio znajednički odgovor zemalja zapadnog Balkana u upravljanju migracijama, pojačala kontrola i koordinacija u upravljanju granicom, te diskutovali budući trendovi i izazovi u migracijama – istakao je on.

Kako bi se kontrolisano upravljalo migracijama, a koje će se prema trenutnim pokazateljima pojačati i u narednom periodu, Tegeltija smatra da je potrebno preduzeti niz koordinisanih mjera kako bi nadležne institucije regiona odgovorile na migracijske izazove na sveobuhvatan i usklađen način koji će obezbijediti zaštitu za sve osobe kojima je ta zaštita potrebna, ali i efikasnu borbu protiv nezakonitih migracija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se