9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Sudiji 10 mjeseci zatvora jer je nezakonito postavila sestru za branioca

BANjALUKA – Suspendovani sudija Okružnog suda u Prijedoru Drena Marin (68) iz Prijedora osuđena je u banjalučkom Okružnom sudu na 10 mjeseci zatvora jer je svoju sestru Sandu Zubanović nezakonito postavljala za branioca po službenoj dužnosti i omogućila joj zaradu od 7.285 maraka.

Uz presudu joj je izrečena dvogodišnja mjera zabrane obavljanja poslova sudije.

Presudu je izrekao sudija Blagoje Dragoslavljević.

Prema presudi, optužena Marin je krivična djela počinila kao sudija Osnovnog suda Prijedor, a optužnicu je dočekala na poziciji sudije Okružnog suda tog grada i sad je suspendovana.

Marin je osuđena za više krivičnih djela povrede zakona od strane sudije. Navodi se da je sestru, advokata Zubanović u 16 slučajeva od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine postavila za branioca po službenoj dužnosti u postupku protiv maloljetnika.

U optužnici stoji da je Marin, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, Zubanovićevoj donosila nezakonita rešenja kojima ju je postavljala za branioca po službenoj dužnosti.

Na osnovu toga, Zubanovićevoj su isplaćivane nagrade na ime troškova odbrane, čime je pribavila imovinsku korist od 7.285 maraka.

Sudija Dragoslavljević je pojasnio da sud smatra da je optužena postupala kao sudija u krivičnom postupku.

-Ne radi se o vansudskom postupku, kako tvrdi odbrana. Postavljanje branioca je postupanje u sudskom postupku. Postavljanjem sestre za advokata prekršila je Zakon o krivičnom postupku – pojasnio je Dragoslavljević.

Istakao je da je kao otežavajuću sud cijenio činjenicu da je optužena dugogodišnji sudija koji poznaje zakon.

-Otežavajuće je i činjenica da je optužena krivična djela činila u trajanju od pet godina. Optužena je postupala s namjerom da advokatu Zubanović koja joj je sestra, nezakonito pribavi imovinsku korist – rekao je sudija Dragoslavljević.

Istakao je da olakšavajućih okilnosti sud nije našao,ali je pri izricanju kazne uzeo u obzir njnjnu životnu dob i porodičnost.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se