5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Srednje Podrinje s radošću očekuje otvaranje mosta „Bratoljub“

Otvaranje novoizgrađenog mosta na Drini između Bratunca i LJubovije, zajedničkog graničnog prelaza i carinskog terminala BiH i Srbije, mještani ovih sredina i predstavnici lokalne vlasti očekuju s radošću jer smatraju da će to dovesti do većeg prometa robe, kao i privrednog oživljavanja i razvoja ovog kraja.

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić i predsjednik Skupštine opštine LJubovija Milan Jovanović vjeruju da će otvaranje novog mosta i graničnog prelaza, osim privrednog razvoja ovog dijela Podrinja, odnosno Republike Srpske i Srbije, doprinijeti ostvarenju i unapređenju i drugih veza kao što su kulturne, sportske, obrazovne, ali i porodične, jer su brojni stanovnici dvije opštine u srodstvu.

Rankić kaže da novi most „Bratoljub“ i granični prelaz za prevoz ljudi i robe otvaraju perspektivu za razvoj Bratunca i srednjeg Podrinja i povezivanje i saradnju privrednika i kompanija.

Prema njegovim riječima, uvoznici i izvoznici neće plaćati dodatne troškove transporta do 60 kilometara udaljenog najbližeg graničnog prelaza za promet robe u Karakaju, što će im predstavljati značajnu uštedu.

Privrednicima iz Srebrenice, Bratunca i LJubovije, ali i susjednih opština biće olakšan transport i smanjeni troškovi prevoza robe, a tako i rad i unaprijeđeno poslovanje.

Oko 60 kilometara je udaljen najbliži granični prelaz za teretni saobraćaj u Karakaju kod Zvornik, jer preko starog mosta između Bratunca i LJubovije, zbog njegove dotrajalosti, nije bio dozvoljen prevoz tereta i korišten je samo za putnički saobraćaj.

Izgradnja „Bratoljuba“, čija je dužina 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je oko 13 miliona evra. Izgradnju mosta u cjelosti je finansirala Srbija.

Vlada Republike Srpske finansirala je izgradnju pristupnog puta do graničnog prelaza sa lijeve strane Drine.

Institucije BiH su dugo odugovlačile donošenje odluka o izgradnji graničnog prelaza i carinskog terminala i zbog tog kašnjenja novoizgrađeni most više od četiri godine nije predat na korištenje.

Završetak radova oko mosta „Bratoljub“ i izgradnja graničnog prelaza sa svim potrebnim sadržajima, koje je prethodni saziv Savjeta ministara BiH blokirao, bila je jedna od prvih odluka predsjedavajućeg sadašnjeg saziva Savjeta ministara Zorana Tegeltije.

Nakon donošenja te odluke krenule su aktivnosti i izgradnja graničnog prelaza i carinskog terminala pored „Bratoljuba“ u bratunačkoj opštini.

Kod mosta preko Drine početkom aprila prošle godine počela je izgradnja graničnog prelaza čiji je investitor Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Ti radovi, čija je vrijednost 14,5 miliona KM, završeni su prije skoro dva mjeseca, obavljen je tehnički prijem, pribavljene su sve dozvole i potpisani sporazumi za početak rada graničnog prelaza.

Novi granični prelaz biće zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije, prvi takve vrste u regionu. Biće to međunarodni granični prelaz prvog reda na kojem će biti dozvoljen i promet robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru. Prelaz će imati tri ulazne i tri izlazne trake te traku za bicikliste.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin sutra će svečano otvoriti novoizgrađeni most na Drini „Bratoljub“, između Bratunca i LJubovije, zajednički granični prelaz i carinski terminal BiH i Srbije.

Mitrović je Srni rekao da je predviđeno da most bude otvoren sutra u 11.00 časova.

Otvaranju mosta prisustvovaće i predsjedik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se