9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Šmit Dodika u izvještaju UN Dodika pomenuo čak 61 put!

Kristijan Šmit predao je Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija skandalozan dokument u kojem optužuje Srbe za separatizam, a prijeti i novim rato. Šmit je u izvještaju, srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika pomenuo čak 61 put!

Šmit, kojeg Savjet bezbjednosti nije potvrdio kao visokog predstavnika, naveo je u izvještaju da je BiH u direktnoj opasnosti od raspada i da postoji „veoma realna“ mogućnost povratka sukoba.

– Šmit će predložiti pojačanje međunarodnih mirovnih snaga u BiH ako srpski separatisti ostvare prijetnju da će se povući iz Oružanih snaga BiH i stvoriti sopstvenu vojsku – prenio je britanski Gardijan.

Šmit neće govoriti u UN

Na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj BiH neće govoriti Kristijan Šmit, a visoki predstavnik se uopšte ne pominje u tekstu rezolucije koji je sinoć usaglašen poslije višednevnih pregovora.

Konačnom verzijom rezolucije produžava se mandat EUFOR-a u BiH, odnosno misije Altea. Rusija je, kako je prenio FoNet, od početka insistirala da se visoki predstavnik izbaci iz teksta.

Šmit dalje navodi da se BiH suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu, a komentarišući najave Dodika da će Srpska formirati svoju vojsku, ocijenio je da je riječ o prijetnjama koje su „jednake secesiji bez njenog proglašenja“.

U izvještaju koji je u petak poslao u sjedište UN, Šmit je naveo i da Dodikovi postupci ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona već da, ako međunarodna zajednica na njih ne odgovori, mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma (?!). On je upozorio i na mogućnost sukoba između policijskih agencija BiH i policije Republike Srpske.

Šmitov izvještaj naišao je na oštre reakcije srpske javnosti, pa je tako predsjednik parlamenta Srbije Ivica Dačić za Kurir poručio da vjeruje da ovakav izvještaj SB neće usvojiti jer „predstavlja pristrasan i maltene priželjkivan opis događaja koji su daleko od istine“.

– On otvoreno staje na stranu Bošnjaka i predstavlja Srbiju i Republiku Srpsku kao separatiste. Pritom, ko je on da daje takve ocjene? Pa njega ne priznaju ni sve članice SB UN, poput Rusije. Takođe, ko je on da dovodi u pitanje opstanak Dejtonskog sporazuma kada nije ni učestvovao u njegovom usvajanju? Ovo je samo još jedan ružan pokušaj političkog napada na Srbiju, koji, vjerujem, neće imati željeni efekat u SB UN – kazao je on.

Šmit je okupator, nekad mi ga je žao!

Milorad Dodik, reagujući na izvještaj, nazvao je Šmita okupatorom!

– Ako smo mi separatisti, onda je on okupator. On nema nikakvu nadležnost, a sve će se završiti tako što tu njegovu pisaniju neće niko usvojiti, neće biti dokument – rekao je Dodik i dodao:

– Protiv njega nemam ništa lično. Ponekad imam čak i neke simpatije, a najčešće mi ga je žao. Sad on sebe bilda da se obračuna sa Srbima, kao što je kroz taj navodni izvještaj, a taj izvještaj su pisali muslimani u Sarajevu, a on samo potpisao.

Upravo se Republika Srpska zalaže za poštovanje Dejtona

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se još nije upoznao sa Šmitovim kritikama, ali da se njemu čini da je upravo Srpska ta koja se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma. Ukazao je da se to dešava svaki put kada Srbija jača i kada izbije na čelo po ekonomskim kriterijumima, a ne samo po pitanju broja stanovnika i veličini teritorije.

– Moramo da razumijemo situaciju u svijetu a ne da kukamo i plačemo. Ne možemo da mijenjamo granice danas, ali možemo da se borimo za napredak ekonomije i to je rješenje za nas – rekao je on.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se