15.9 C
Zvornik
20. мај 2024.

Šeranić sa predstavnicima sindikata: Plate u zdravstvu biće veće za tri i pet odsto

BANjALUKA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić informisao je predstavnike sindikata u zdravstvu o novim modelima povećanja plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Šeranić im je prenio da će to biti učinjeno povećanjem koeficijenata za tri odsto radnicima koji primaju plate veće od 1.000 KM, odnosno pet odsto za one sa primanjima do 1.000 KM.

-Shodno prethodnim zahtjevima pojedinih sindikata razgovarano je da se u okviru raspoloživih sredstava napravi razlika u rasponu koeficijenata za medicinske i nemedicinske radnike, što će biti definisano kroz Zakon o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske – saopšteno je iz resornog ministarstva.

Resorni ministar je podsjetio da su radnicima u zdravstvu u protekle tri godine u nekoliko navrata povećavana primanja.

-Vlada je u ranijem periodu, uvažavajući znatan doprinos koji su zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama dali u borbi protiv pandemije virusa korona, pronašla mogućnost da svim zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama poveća plate za šest odsto, izuzev direktora ovih ustanova za koje je povećanje tri odsto. Sa povećanjem iznosa neoporezivog dijela plate, ovo povećanje plata zaposlenih u zdravstvu iznosilo je do osam odsto – podsjetio je Šeranić.

Šeranić i sindikalci razgovarali su u Banjaluci o novim modelima za povećanje plata zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, između ostalog i kroz izmjene Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, kao i pregovorima o posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u oblasti zdravstva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Saveza strukovnih sindikata medicinskih sestara i tehničara i Strukovnog sindikata doktora medicine.

U saopštenju resornog ministarstva se napominje da je Vlada omogućila rast plata zaposlenima u oblasti zdravstva kroz povećanje cijene rada sa 135 na 145 KM od oktobra 2019. godine u saradnji sa sindikatima u ovoj oblasti.

-Takođe, institucije su uvažile napore radnika u zdravstvu u Srpskoj u toku pandemije virusa korona, te su u prošloj godini uz redovnu platu zaposlenima isplaćene i jednokratne novčane naknade od po 1.000 KM – navodi se u saopštenju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se