14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Savjet bezbjednosti: Rezolucija usvojena jednoglasno

NJUJORK – Savjet bezbjednosti je na početku sastanka jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a i u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.

Stalni predstavnik Francuske u UN Nikolas de Rivijer rekao je da ova zemlja podržava usvajanje francuskog prijedloga rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN o produžetku mandata EUFOR-a.

De Rivijer je rekao da je od perioda rata u BiH devedesetih godina prošlog vijeka ostvaren značajan napredak, ali da su političke tenzije i dalje jake.

On je istakao da Francuska podržava evropski put BiH, kao i cijelog zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, EU je igrala glavnu ulogu u stabilizaciji i održavanju mira u BiH, posebno zahvaljujući EUFOR-u.

De Rivijer je pozvao političke lidere u BiH da prevaziđu nesuglasice i sprovedu reforme izbornog procesa.

Francuski predstavnik naglasio je da „visoki predstavnik ima ključnu ulogu u BiH, koju Francuska podržava“.

De Rivijer smatra da „visoki predstavnik može da doprinese održavanju stabilnosti u BiH“.

Izaslanik je izjavio i to da Francuska osuđuje svaku formu ugrožavanja teritorijalnog integriteta BiH i „žali zbog blokiranja institucija na nivou BiH“.

De Rivijer je naglasio da Francuska osuđuje glorifikaciju osuđenih ratnih zločinaca i dodao da je pomirenje jedina solidna osnova za budućnost BiH.

Predstavnica Irske izjavila je da je „BiH uspjela da postigne značajne rezultate u posljednjih 25 godina, i to mora da se nastavi, te da izabrani predstavnici građana moraju nastaviti sarađivati sa međunarodnim predstavnicima da im omoguće što bolju budućnost“.

Ona je dodala da je neophodno sprovesti reforme Izbornog zakona prije izbora naredne godine.

„BiH ima mnogo izazovan period ispred sebe, ali se nadamo da će njene vođe uspjeti da ih riješe korak po korak“, istakla je predstavnica Irske u UN.

Ona je rekla da Irska podržava izvještaj Kristijana Šmita, te da Agenda pet plus dva ostaje uslov za ukidanje OHR-a.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se