15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Savjet bezbjednosti o stanju u BiH, odgođena današnja sjednica

Iako je sjednica bila najavljena za danas. čini se da će biti njeno održavanje biti prolongirano.

„Sjednica Savjeta bezbjednosti UN zakazana za danas (2. novembar), a koja je trebala biti posvećena situaciji u Bosni i Hercegovini, je odgođena“, naveo je ovo novinar Erol Avdović. 

On kaže kako bi sjednica mogla biti pomjerena ili za srijedu, 3. novembra, ili čak kasnije, ali ne dalje od 5. novembra, kada ističe mandat  misije Altea.

Tokom sjednice trebalo bi da bude razmotren posljednji izvještaj OHR-a, navodi se na sajtu Savjeta bezbjednosti.

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi da glasa o produžetku misije Altea kojoj mandat ističe 5. novembra.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da u Savjetu bezbjednosti UN neće biti usvojen izvještaj Kristijana Šmita o situaciji u BiH i ocijenio da je riječ o progandnom pamfletu koji je napisan u korist muslimana, a vrvi od izmišljotina, podmetanja krivice i nedorečenosti.

„Ono što je napisao u izvještaju aposlutno ga diskfalifikuje u bilo kakvom razgovoru, pa taman ga u Savjetu bezbjednosti UN i imenovali za visokog predstavnika“, rekao je Dodik.

Kada je riječ o misiju Altea u BiH, Dodik je ranije rekao da on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dijele stav da joj treba produžiti mandat.

Za sjednicu Savjeta bezbjednosti Vlada Republike Srpske uputila je 26. izvještaj u kojem se navodi da Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, ali i da insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma.

U Izvještaju koji je, u ime Srpske, kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti, uputio predsjednik Vlade Radovan Višković, Srpska ponovo potvrđuje svoju punu posvećenost Dejtonskom mirovnom sporazumu, uključujući Ustav BiH, kao i nastavku napretka BiH na putu regionalnih i evropskih integracija.

Izvještaj se odnosi na period maj-oktobar. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se