9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

SAD: BiH na ključnoj raskrsnici

NJUJORK – BiH se nalazi na ključnoj raskrsnici u istoriji, a tri najbitnije stvari na koje treba obratiti pažnju su opasna retorika, zaštita OHR i sprovođenje reforme izbornog procesa, ocijenila je ambasador SAD u UN Linda Tomas Grinfild.

Ona na sjednici Savjeta bezbjednosti UN upozorila da retorika mržnje treba da prestane, te ocijenila da su pozivi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na odvajanje vojske, institucija i obavještajnih agencija Republike Srpske, kako je rekla, „opasan put za BiH i Balkan“.

Prema njenim riječima, postupci srpskog člana Predsjedništva BiH vode „stvaranju novog ustava, što predstavlja prijetnju za arhitekturu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja je toliko dugo održavala mir u BiH“.

Grinfildova je naglasila da je ključan teritorijalni integritet BiH, te da je vrijeme da se zvaničnici u BiH bave upravljanjem, da služe narodu i da se moraju sastajati redovno.

Ona je pozvala na formiranje vlade u Federaciji BiH.

Grinfildova kaže da Kristijan Šmit ima punu podršku Vašingtona, da je potrebno sačuvati OHR, te da je važna borba protiv korupcije.

„Sve strane u BiH treba da odaberu mir, stabilnost i napredak“, poručila je ona.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se