23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Poznati prevarant uručio odlikovanje Viškoviću

​BANJALUKA – Petar Cvijetinović, predsjednik Udruženja veterana „Garda Panteri“ uručio je u Banjaluci priznanje „Zlatna značka“ predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću, u znak zahvalnosti za pruženu pomoć ovom udruženju na održavanju kulture sjećanja na ratnu prošlost ove jedinice Vojske RS.

Ništa ne bi bilo neobično da Cvijetinović nije jedan od najpoznatijih prevaranta na ovim prostorima s obzirom da je hapšen u Srbiji i Republici Sprskoj.

Cvijetinović, široj javnosti poznat kao „Pero Maljutka“ od 2006. godine lažno se predstavljao kao Milorad Dodik i Rajko Ubiparip, tadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva i od biznismena i poznatih ličnosti u Srbiji, Srpskoj pa i Hrvatskoj izvlačio novac. 

U Vladi Republike Srpske na ovaj skandal odgovaraju da im je žao što je Cvijetinović prisustvovao sastanku i zasjenio i umanjio njegov značaj. 

Kako kažu, Vlada Republike Srpske i premijer Višković se sa dužnim poštovanjem odnose prema svim organizacijama poštujući njihov doprinos i žrtvu koju su dali za stvaranje Republike Srpske. Takođe, naglašavaju da je premijer na zahtjev ovog Udruženja, pomogao njegov rad, a da su zahvalnicom htjeli da mu odaju priznanje. 

„Premijer je dao svoju podršku, zbog čega su članovi porodica Pantelić i Savić htjeli da mu se zahvale na pomoći koju je pružio ovom Udruženju“, rekli su nam u Vladi Republike Srpske.  

Inače, Pero Maljutka je 2009. godine uhapšen u akciji novosadske kriminalističke policije zbog sumnje da je počinio nekoliko prevara u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Predstavljajući se kao Dodik, „sklapao je poslove“ sa raznim privrednicima i preduzećima u zemlji i inostranstvu, a za njim je bila raspisana i centralna potjernica u Republici Srpskoj.  U tom periodu za njim su tragale gotovo sve policije u regionu, a uhapšen je u koordinisanoj akciji beogradske i novosadske policije. 

Iz Vlade Republike Srpske saopšteno je i da je tokom sastanka sa predstavnicima udruženja, koje okuplja više od 3.000 članova, Višković se zahvalio na priznanju, ističući da su „Panteri“, na čelu sa njihovim komandantima Branku Panteliću Panteru i Ljubiši Saviću Mauzeru dali nemjerljiv doprinos odbrani Majevice i Semberije tokom proteklog, Odbrambeno-otadžbinskog rata. 

Predsjednik Vlade naglasio je da je dužnost i obaveza Vlade RS da baštini kulturu sjećanja na slavni, ratni put „Pantera“, ali i brojnih drugih jedinica Vojske RS koje su sačuvale srpski narod i Srpsku.

Tokom sastanka Cvijetinović se zahvalio Vladi Republike Srpske na pruženoj pomoć udruženju za dostojanstveno obilježavanje memorijala u rejonu Panjika na Majevici, na mjestu gdje je prvi komandant jedinice Branko Pantelić Panter izgubio život u septembru 1992. godine.

Takođe je zahvalio i na projektima za samozapošljavanje veterana ove jedinice, koji su, zahvaljujući programu pomoći demobilisani borcima, pokrenuli sopstveni posao i osigurali svoju egzistenciji, navode iz Vlade RS.   

Sastanku su prisustvovali i Branka Pantelić, supruga prvog komandanta „Pantera“ i njegov unuk Viktor, kao i Aleksandar Savić, sin Ljubiše Savića Mauzera.

Redakciji „Nezavisnih novina“ javio se i sam Cvijetinović koji je rekao da mu je žao što je došlo do ovoga i što se premijer uvlači u priču u negativnom kontekstu.

Kako je rekao, priznanje nije uručio on već članovi porodica Pantelić i Savić te da kada već iznosimo detalje iz njegove biografije napišemo i da je tri puta teško ranjavan i dva puta odlikovan.

Takođe, rekao je da nikada nije osuđen za ono što mu mediji stavljaju na teret, odnosno za prevare koje se spominju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se