18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Poziv fotografima da fotografišu srpsku kulturnu baštinu

Međunarodna neprofitna organizacija „Art eksčendž“ /Art Exchange Inc/ poziva fotografe širom svijeta da se do 30. decembra prijave za učešće na međunarodnom takmičenju u fotografiji „Naslijeđe od kamena i neba – svjetska kulturna baština Srbije“.

Zainteresovani fotografi iz cijelog svijeta mogu poslati fotografije na kojima je prikazana kulturna baština Srbije koju je označio Unesko kao dio svjetske kulturne baštine, saopšteno je iz pres službe Srpske pravoslavne crkve.

Do 30. decembra treba dostaviti originalne fotografije koje su inspirisane znamenitostima koje je Unesko proglasio svjetskom kulturnom baštinom Srbije.

U obzir dolaze radovi na kojima su prikazani srednjovjekovni manastiri Studenica i Stari Ras sa Sopoćanima, srednjovjekovni spomenici na Kosovu i Metohiji – srpski pravoslavni manastiri Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice LJeviške, Gamzigrad/Feliks Romulijana i jedinstveni nadgrobni spomenici, specifični za ovaj dio svijeta, poznati kao stećci.

Fotografije mogu prikazivati i srpske tradicionalne običaje koji su našli svoje mjesto na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva – slavu, kolo i pjevanje uz gusle, kao i dokumentarnu baštinu Srbije koja je upisana u Uneskov registar „Pamćenje svijeta“.

Pobjednik takmičenja biće nagrađen sa 1.000, drugoplasirani sa 500, a trećeplasirani sa 300 američkih dolara.

Radovi dobitnika prve tri nagrade i finalista će biti dio izložbi koje će biti održane u Vašingtonu i Beogradu tokom 2022. godine.

Svi nagrađeni fotografi i finalisti biće predstavljeni u godišnjem katalogu ovog foto-konkursa, a jedinstvena štampana zbirka fotografskih radova biće dostupna za kupovinu i distribuirana širom svijeta.

Na čelu žirija je osnivač i predsjednik „Art eksčendža“ Svetlana Rogić, a članovi su direktor Doma kulture Gračanica i predsjednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević, te Ivan Bagus šef Odsjeka za fotografiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbija i profesor fotografije na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, Distrikt Kolumbija, SAD.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se