13.1 C
Zvornik
23. мај 2024.

Poražavajući podaci iz šest kantona FBiH: U 24 ministarstva ne radi nijedan Srbin

SARAJEVO – U šest kantona u FBiH sa apsolutnom bošnjačkom većinom, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom, Sarajevskom i Bosansko-podrinjskom, u čak 24 ministarstva, od postojećih 46, nema zaposlenog nijednog Srbina.

Potvrdio je ovo za „Glas Srpske“ predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović, komentarišući nedavnu izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se u Republici Srpskoj sprovodi „težak aparthejd“, te da toga navodno nema u FBiH.

„U tim prozivkama mu se priključio i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Oni drže predavanje o ugroženosti Bošnjaka u Srpskoj, iako u svakoj opštini radi značajan broj Bošnjaka, a kao primjeri se mogu uzeti Prijedor, Doboj, Bijeljina ili, recimo, Zvornik. S druge strane, bošnjačke političke partije, iako se javno zalažu za poštovanje Ustava i utvrđenih principa multietničnosti u kantonima kojima vladaju, pokazuju da je sve to laž, nema Ustavom zagarantovane multietničnosti. Tamo gdje su oni na vlasti zaposleni Srbi u organima uprave mogu se nabrojati na prste dvije ruke“, kaže Radanović, argumentujući to podacima objavljenim u Specijalnom izvještaju Ombudsmana BiH o učešću konstitutivnih naroda u organima vlasti na svim nivoima vlasti.

Prema podacima iz ovog izvještaja, u Zeničko-dobojskom kantonu od 479 zaposlenih u javnoj upravi ima samo 16 Srba. 

U Unsko-sanskom kantonu od 181 zaposlenog tek je pet Srba, a slično je i u Tuzlanskom kantonu, gdje od 349 javnih službenika deset ih je iz reda srpskog naroda, a u Srednjobosanskom od 375 – osam. 

Ništa bolje nije ni u Sarajevskom, u kojem je od 796 službenika samo 15 Srba, a u Bosansko-podrinjskom od 173 tek četiri. 

Sumirajući ove brojeve može se doći do podatka da od ukupno 2.350 zaposlenih u kantonalnim ministarstvima, ali i raznim direkcijama i zavodima, platu prima tek 71 pripadnik srpskog naroda, što je manje od tri odsto. 

Prema riječima Radanovića, tužno izgleda broj od ukupno 15 zaposlenih Srba u cijelom Kantonu Sarajevo, gradu u kojem bi prema ustavima FBiH i ovog kantona trebalo da bude zaposleno najmanje 210 Srba u administraciji.

Broj zaposlenih pripadnika srpskog naroda, kako kaže, u svakom organu vlasti bi morao biti proporcionalan broju srpskog stanovništva na određenom području prema popisu iz 1991. godine, pojasnivši da bi prema tome 18 odsto svih zaposlenih u organima vlasti u FBiH trebalo da budu srpske nacionalnosti.

Umjesto toga, istakao je, u velikom broju kantonalnih ministarstava sa bošnjačkom većinom jednostavno nema pripadnika srpskog naroda ili su oni poput neke endemske vrste. 

„U Federalnom inspektoratu zaposleno je oko 170 ljudi, od čega je nula Srba. Da li je moguće da nijedan Srbin nije dovoljno pametan, ni školovan da bude inspektor“, zapitao se Radanović.

Federalni nivo

Prema podacima iz Specijalnog izvještaja Ombudsmana BiH, slična porazna slika je i na nivou FBiH, gdje od 3.800 zaposlenih, samo 97 Srba radi u nekom od organa vlasti, od čega šest na nekom rukovodećem mjestu. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se