10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Objavljen snimak pronalaska „australijske Medi“: „Odvešćemo te mami i tati, OK?“

Policija Zapadne Australije objavila je na svojoj službenoj Facebook stranici snimak pronalaska djevojčice Klio Smit (4), koja je nestala iz kampa u Australiji, a koja je nakon 18 dana potrage vraćena roditeljima.

Na snimku se vidi kako je jedan policajac nosi u naručju, a detektiv je pita da je li dobro. Djevojčica mu se nasmijala i klimnula da je, a on joj je na to rekao: „Odvešćemo te mami i tati, OK?“

Kasnije je objavljena fotografija iz bolnice na kojoj Klio jede ledeni slatkiš i smiješka se dok maše u kameru, prenosi Jutarnji list.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FWA.Police%2Fvideos%2F934038210543508%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Detektiv Rod Vajld, koji je vodio istragu, rekao je za australijske medije da je malena djevojčica „fizički dobro“ nakon što su ljekari obavili potrebne pretrage.

Klio je posljednji put viđena u šatoru svoje porodice oko 1.30 po lokalnom vremenu 16. oktobra u zabačenom kampu Blouhols Saks u Makleodu, oko 900 kilometara od Pertha, glavnog grada Zapadne Australije.

Australijska policija je strahovala da je djevojčica oteta i ponudila je milion australijskih dolara (4,84 milijuna HRK) za bilo kakvu informaciju.

„Kako divan dan, vratili smo Klio njenim roditeljima. Ovo je prekrasan dan za ovu djevojčicu i njenu divnu porodicu“, rekao je direktor policije Zapadne Australije Kris Davson na konferenciji za medije.

Tim od 140 ljudi radio je na slučaju, a policija je reagovala na više od 1.000 dojava građana. Policija navodi kako se čini da je otmica vjerovatno bila oportunistička i očekuju da će optužnica biti podignuta kasnije u srijedu.

„Ona je fizički dobro. To je bilo evidentno od početka“, kazao je inspektor iz odjeljenja za ubistva Cameron Blaine. On je bio među četiri osobe koje su spasile curicu i kaže da mu je to „nedvosmisleno“ najbolji trenutak u karijeri.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FWA.Police%2Fposts%2F4887444677955612&show_text=true&width=500" width="500" height="589" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

„Ona je vrlo draga, energična djevojčica, vrlo povjerljiva i vrlo otvorena prema nama“, rekao je.

Australijski premijer Skot Morison takođe je pozdravio „divnu, olakšavajuću vijest“.

„Klio Smit je pronađena. Kod kuće je, zdrava i sigurna. Naše molitve su uslišane“, napisao je Morison na Twitteru.

Podsjetimo, četvorogodišnja Klio Smit, koja je nestala iz kampa u australskoj unutrašnjosti prije više od dvije sedmice pronađena je i vraćena roditeljima nakon što ju je policija spasila iz zaključane kuće, a osumjičenog privela.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se