19.3 C
Zvornik
27. фебруар 2024.

Nuhić: Srpskoj naročito sada potrebno jedinstvo

Republici Srpskoj naročito sada neophodno je jedinstvo u stavovima u odbrani vlastitog prava konstitutivnosti srpskog naroda na život, a u okvirima vlastitog suvereniteta zajednice za koju su se borili i koju su stvorili, istakao je u svom tekstu za RTRS Mehmedalija Nuhić, vjerski analitičar iz Tuzle.

Nuhić kaže da bi tom jedinstvenošću nesumnjivo potvrdili legitimitet u kontinuitetu opravdanosti njenog opstojanja.

– Republika Srpske nastala kao izraz legitimne volje srpskog naroda na teritoriji bivše BiH. Naročito je važno da ovo zna i skupštinska opozicija u Republici Srpskoj – naglasio je Nuhić.

Kaže da nastojanje muslimanskog političkog Sarajeva da pričama o ratu i evidentno nastojanje da ratnom opcijom okončaju postojanje Republike Srpske, pomaže se i srpskom nejedinstvenošću, te se kako kaže time daje podrška opstanku ideje unitarne zajednice za koju se naročito zalaže Stranka demokratske akcije.

– Takvom opoziciono-skupštinskom neodlučnošću u jedinstvenom pogledu u postupku deunitarizacije ugovorene zajednice suverenih naroda, odnosno BiH, ishodio bi delegimitet svih onih žrtvovanja, koje je podnio srpski narod od vremena buna i ustanaka srpskog naroda protiv Osmanske imperije, kao i žrtava iz borbe za državotvorno jedinstvo Srba u vrijeme Austrougarske monarhije, sve do njihovog stradanja i fizičko-duhovne žrtvovanosti u vremenu lutanja u projektu post-hitlerovskog kapitalističkog svijeta u tzv. konceptu Titove Јugoslavije, u kolijevci poricanja i zanemarivanja i zataškivanja srpskog žrtvovanja i duhovnog posrnuća – naveo je Nuhić.

Nuhić naglašava da bi tako bila učinjena delegitimizacija izgubljenih srpskih pokolenja.

– Dok bi s druge strane odveć afirmisana priča „o Bosni kroz vijekove“ doživljavala konačno samopotvrđenje i očekivanu konstataciju i odgovor opravdanja da su za njeno postojanje u punom renesansnom zamahu bili krivi Srbi i da su svi projekti njihovog zatiranja kroz istoriju i sada sa teritorije bivše BiH bili nužni koncept za opstanak takve kroz viziju njihove istorije unitarne zajednice, a za čije su životno ostvarenje do danas zaslužni isključivo njeni muslimani – kaže Nuhić.

Naglasio je da srpsko nejedinstvo upravo udahnjuje nadu života projektu o sužavanju teritorijalno-životnog prostora srpskom narodu u cjelini.

– A ovo „drugo poluvrijeme“ prizivajućeg nekakvog nesretnog rata, za koje se zalaže i sprema političko Sarajevo, imalo bi konotaciju ukidanja teritorijalnog suvereniteta Republici Srpskoj, za razliku od „prvog poluvremena“ u kojem je periodu Srpski narod bio prisiljen da brani goli životni opstanak – zaključio je Nuhić za RTRS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se