5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Namirnica bez koje je zima nezamisliva

Kiseli kupus u ovo doba godine obavezan je na svakoj trpezi. Služi uz jela kao salata, a glavni sastojak je mnogih glavnih jela poput podvarka, sarmi ili čuvenog svadbarskog kupusa.

Za kiseli kupus važi da je prava vitaminska bomba za imunitet, što je u vrijeme virusa i prehlada i više nego dobrodošlo.

Kiseli kupus je veoma hranljiv jer polazi kroz fermentaciju, proces tokom kog mikroorganizmi na kupusu vare svoje prirodne šećere i pretvarahhu ih u ugljen-dioksid i organske kiseline.

Fermentacija stvara uslove koji podstiču rast korisni probiotika, koji se takođe nalaze u proizvodima kao što su jogurt i kefir.

Probiotici su bakterije koje imaju velike zdravstvene benefite. Pomažu u lakšem varenju hrane i povećavaju sposobnost crijeva da apsorbuje vitamine i minerale.

1 – Povoljno utiče na probavu
Kiseli kupus sadrži probiotike, koji su u suštini korisne bakterije koje djeluju kao prva linija odbrane od toksina i štetnih bakterija.

Takođe, mogu da poboljšaju probavni sistem i opšte zdravlje. Istraživanja su pokazala da probiotici pomažu i u smanjenju gasova, nadimanja, zatvora, dijareje, itd.

2 – Jača imuni sistem
Kiseli kupus je izvor probiotika i hranljivih materija za jačanje imuniteta. Bakterije koje se nalaze u crijevima mogu imati jak uticaj na imunološki sistem.

Redovno konzumiranje hrane bogate probioticima poput kiselog kupusa može da umanji rizik od razvoja infekcija poput prehlade i infekcije mokraćnih puteva.

Bogat je i vitaminom C i gvožđem, što doprinosi jačem imunitetu.

3 – Pomaže kod mršavljenja
Redovno konzumiranje kiselog kupusa može da pomogne u borbi sa viškom kilograma. To je dijelom i zbog toga što kiseli kupus, kao i većina povrća, sadrži malo kalorija i mnogo vlakana.

Dijeta s visokim udijelom vlakana duže nas drži sitim.

4 – Smanjuje stres
Namirnice koje jedemo mogu da utiču na naše raspoloženje, ali i na rad mozga.

Otkriveno je da probiotici pomažu u poboljšanju pamćenja i smanjenju simptoma anksioznosti, depresije, autizma, pa čak i opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OCD).

5 – Čuva srce
Kiseli kupus čuva zdravje srca jer sadrži visoku količinu vlakana i probiotika, koji pomažu u smanjenju nivoa holesterola.

Osim toga, kiseli kupus je jedan je od rijetkih biljnih izvora menakinona, poznatijeg kao vitamin K2. Smatra se da vitamin K2 pomaže u smanjenju srčanih bolesti spriječavanjem nakupljanja kalcijuma u arterijama.

6 – Jača kosti
Kiseli kupus sadrži vitamin K2, koji igra važnu ulogu u zdravlju kostiju. Vitamin K2 aktivira dva proteina čija je funkcija vezivanje kalcijuma, glavnog minerala koji se nalazi u kostima.

Trogodišnje istraživanje koje je obuhvatilo žene u postmenopauzi pokazalo je da one koje su uzimale dodatke vitamina K2 imaju sporiji gubitak mineralne gustoće kostiju koje se povezuju sa starenjem.

Takođe, nekoliko drugih studija pokazalo je da je uzimanje dodataka vitamina K2 smanjilo rizik od preloma kičme i kuka za 60 do 81 odsto.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se