7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Na Glođanskom brdu služen parastos za 126 ubijenih boraca

Na Glođanskom brdu kod Zvornika danas je obilježeno 29 godine od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske, koje su 6. novembra 1992. godine na svirep način ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Još se traga za osam boraca Vojske Republike Srpske koji su toga dana nestali na Glođanskom brdu.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Lazar Ristić rekao je da se zna da su zločin na Glođanskom brdu počinili muslimani iz Kamenice i Srebrenice i da su zarobljene pripadnike Vosjke Republike Srpske mučili i vezali za drveće bodljikavom žicom, koji su kasnije posječeni da bi bili sklonjeni dokazi.

Ristić je dodao da su svi navodi o počinjenom zvjerstvu pripadnika takozvane Armije BiH, potvrđeni u kasnijem obdukcionom postupku.

On je naveo da se predmet koji se odnosi na ovaj zločin nalazi u Tužilaštvu BiH i da niko nije odgovarao, a veliko je pitanje i da li će ikada.

On je ocijenio skandaloznim da neki od nadležnih u pravosudnim institucijama BiH rade selektivno i optužuju samo jednu stranu, odnosno srpsku, što šalje jako lošu poruku.

„Zbog takvog rada tužilaštva i sudstva nema pomirenja među narodima u BiH, nema ničega dobrog“, rekao je Ristić.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Danijel Stakić takođe je ukazao na to da je ovaj zločin, koji je počinila takozvana Armija BiH, prošao nekažnjeno.

„To je žalosno i još je žalosnije da Sud Bih ne otvara predmet da da odgovor za ovaj zločin koji se dogodio na Glođanskom brdu kod Zvornika“, rekao je on.

On je dodao da se gubitaj najdražeg ne može prežaliti, ali da je i za ponos kada se pogine za odbranu svog naroda.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položili članovi porodice poginulih boraca, predstavnici boračkih udruženja Zvornika i Šekovića, gradonačelnik Zvornika i predsjednici opština Šekovići i Osmaci, predstavnici Trećeg pješadijskog puka Vojske Republike Srpske, Policijske uprave Zvornika i pojedinci.

Ubijeni i nestali borci na Glođanskom brdu bili su pripadnici Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske.

Godišnjica stradanja boraca Vojske Republike Srpske obilježena je uz poštovanje zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije za sprečavanje širenja virusa korona.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se