9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Moravjecki: Spremite se za milione migranata

Poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio je da će se Evropa suočiti sa prilivom od više „miliona“ migranata ako granična politika ostane slaba.

Govoreći u intervjuu za njemački list „Bild“, on je rekao da ne isključuje opasnost od rata s obzirom na dešavanja na poljsko-bjeloruskoj granici.

– Ako sada ne budemo u stanju da zadržimo hiljade imigranata, uskoro će stotine hiljada, milioni doći ka Evropi. Ako odlučno ne zaštitimo i odbranimo naše granice u Evropi, stotine miliona iz Afrike ili sa Bliskog istoka pokušaće da dođu u Evropu, a posebno u Nemačku – rekao je on.

Moravjecki je situaciju na bjeloruskoj granici, na kojoj hiljade migranata pokušavaju da stignu do zemlje EU – Poljske, opisao kao stabilnu sa rastućim rizikom.

Oko 900 migranata na granici sa Poljskom provelo je noć između srijede i četvrtka na otvorenom 11. dan zaredom uprkos hladnoći, pokušavajući da se ugriju paleći logorske vatre.

Zbog najavljene kiše, bjeloruske vlasti žele da pripreme više skloništa za vanredne situacije. Nedaleko od granice, u ponedjeljak su otvoreni magacini logističke kompanije kao kamp za spavanje.

– Bjeloruske snage sve direktnije provociraju. Nadam se da neće napraviti taj jedan korak predaleko u tom procesu. Zato što smo mi, Poljaci, odlučni da zaštitimo svoju granicu svim sredstvima. Istočnu granicu Evrope, a takođe i NATO-a – rekao je Moravjecki.

U međuvremenu, humanitarna pomoć migrantima u Belorusiji se širi. U kampu je postavljena poljska kuhinja za obezbjeđivanje toplih obroka i pića. Do sada su neki migranti ostajali praznih ruku nakon podjele hrane.

Prema poljskom Ministarstvu odbrane, grupa od oko 100 migranata pokušala je sinoć da probije graničnu barijeru kod sela Dubiče Cerkijevne, ali bezuspješno.

Moravjecki je rekao da mu je drago što ima podršku Njemačke i drugih država NATO-a.

– Јoš jedan korak bi mogao biti aktiviranje člana četiri, Sporazuma o NATO-u, koji zvanično navodi povredu njihovih teritorija – napomenuo je on.

Ovaj član predviđa konsultacije između saveznika, ali još ne i vojnu pomoć.

Moravjecki je dodao da nije poznato šta planiraju Bjelorusija i Rusija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se