18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

„Kelti“ u ponedjeljak otvaraju 15. međunarodni filmski festival

ISTOČNO SARAJEVO – U Zvorniku će u ponedjeljak, 29. novembra biće otvoren 15. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“, na kojem će se za Gran pri nagradu „Stećak Kneza Pavla Radenovića“ takmičiti 40 ostvarenja.

Festival će biti otvoren u 19.00 časova premijernom projekcijom u Republici Srpskoj filma „Kelti“, u režiji Milice Tomović.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić rekla je Srni da je ovaj film dobitnik značajnih festivalskih nagrada u svijetu.

Ona kaže da je riječ o priči o nestanku zemlje i gubitku identiteta prikazanoj kroz tri različite generacije jedne porodice i njihove dnevne rutine tokom priprema za rođendan najmlađe ćerke, a radnja je smještena je u zimu 1993. godine.

Specijalni gost večeri biće poznati srpski glumac Miodrag Miki Krstović, laureat 15. „Prvog kadra“, kome će na otvaranju Festivala biti uručena plaketa „Lik kneza Pavla Radenovića“ za trajanje, nesebičan doprinos i širok spektar različitih vidova unapređivanja kinematografije u bivšoj Jugoslaviji, pa do danas.

Na ceremoniji otvaranja učestvovaće i Dječiji hor Doma omladine „Zvončići“.

Konferencija za novinare zakazana je za 18.30 časova u Domu omladine, a prethodno će od 10.00 do 14.00 časova, u okviru Filmske škole „Prvog kadra“, biti održana radionica animiranog filma.

Drugog dana Festivala, u utorak, 30. novembra, u okviru takmičarskog dijela programa u 10.00 časova biće prikazan dokumentarni film „General Svetomir Lukić“ autora Milana Todorovića i Ognjena Rakčevića, a u ulozi naratora pojavljuje se Miki Krstović.

Nakon nastavka rada radionice animiranog filma, profesor Dragan Elčić održaće masterklas o temi „Istorijski dokumentarac i njegov značaj u kinematografiji“, dok će Elčićev dokumentarni film „Branili su nebo Otadžbine“ biti prikazan u 17.00 časova.

Početak Večeri nagrađenih filmova – Dodjela festivalskih nagrada planiran je za 19.00 časova.

Prvi dio festivala biće okončan u Zvorniku u srijedu, 1. decembra, da bi isti dan u večernjim časovima drugi dio ove jedinstvene kulturno-umjetničke manifestacije bio nastavljen u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvaranjem Foto-dokumentarne izložbe „Čovjek je čovjek“, autora Armina Smailovića.

Otvaranje izložbe predviđeno je u 19.00 časova, a nakon toga slijedi projekcija filma Nemanje Ćeranića „Lihvar“, kojoj će prisustvovati glumci Jovo Maksić i Zlatan Vidović.

Posljednjeg dana 15. „Prvog kadra“, u četvrtak, 2. decembra predviđena je projekcija filmova u takmičarskom dijelu programa „Kids festa“, promocija filmskih izdanja Niškog kulturnog centra, autora Dejana Dabića i „Retrospektiva jednog dokumentariste“ Igora M. Toholja.

Ceremonija zatvranja Festivala i dodjela nagrada zakazana je za 19.00 časova.

U okviru pratećeg programa 15. „Prvog kadra“, u srijedu, 1. decembra, u Centru za kulturu i sport „Pogled“ u Han Pijesku biće prikazan dokumentarni film „Glumčina“, autora Vladimira Ristića i Milana Cacija Mihailovića.

Filmove će ocjenjivati žiri u sastavu profesor Dragan Elčić, predsjednik žirija i članovi Igor M.Toholj, reditelj, te Dejan Dabić, filmski kritičar.

U okviru pratećeg programa Festivala planirano je održavanje Filmske škole „Prvog kadra“ sa Radionicom animiranog filma, predavanja, promocije filmskih izdanja, premijerne projekcije najnovijih igranih filmova iz regiona, promocije filmskih festivala, program posvećen laureatima, velikanima domaćeg filma, Dječiji filmski program „Kids fest“ i specijalne filmske projekcije.

Dio programa „Prvog kadra 2021.“ biće održan i na onlajn platformi.

„S obzirom na to da je jedna od značajnih misija Festivala školovanje i razvoj filmske publike, uložićemo sve napore i organizacione kapacitete, kako bismo najveći dio filmskog programa održali pred publikom u bioskopu, uz poštovanje svih epidemiloških mjera zaštite“, rekao je direktor „Prvog kadra“ Vitomir Mitrić.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu tradicionalnu kulturnu manifestaciju sufinansiraju grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Medijski sponzori su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se