10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Kalinić: Vrijedi biti hrabar, hrabrost ne boli

Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić istakao je da su Milorad Dodik i zvaničnici Srpske proteklih mjeseci pokazali da vrijedi biti hrabar i da hrabrost ne boli.

Kalinić smatra da se nakon patetičnih vapaja opozicije kako sve u BiH treba rješavati “polako, mudro, kroz partnerski odnos na nivou BiH”, postavlja logično pitanje šta je njihova prava pozicija pred novim raskršćem na kojem su se Srbi u BiH ponovo našli nakon 30 godina.

“Jedan frustrirani političar iz srpske opozicije ironično je nedavno komentarisao da ‘maratonci /iz vlasti/ trče posljednji krug’. Pokazalo se, na njihovu žalost, netačnim, jer je ovo tek prvi krug Milorada Dodika, Željke Cvijanović i partija iz vladajuće koalicije u političkom maratonu koji se zove odbrana prava na slobodu, samostalnost i ravnopravnost Republike Srpske u okviru izvornog dejtonskog Ustava BiH”, istakao je Kalinić.

On je ocijenio da sadržajni sastanci sa Zoranom Milanovićem, Viktorom Orbanom, Janezom Janšom, Redžepom Tajipom Erdoganom, stalne konsultacije sa Srbijom, Rusijom, Kinom, posebno o sjednici Savjeta bezbjednosti UN, dobri kontakti predsjednice Cvijanović u Americi, pa, uprkos kontroverzama, “muški” sastanak Dodika sa Gabrijelom Eskobarom šalju više nego jasnu poruku skepticima u Srpskoj i razočaranoj, a zapravo punoj očekivanja, političkoj eliti u Sarajevu.

Navodeći da je jasno da Republika Srpska nije generator aktuelne krize u BiH nego, bez ikakve dileme, suvereni i nezaobilazan faktor u svakoj varijanti njenog razrješenja, Kalinić je naglasio da su Milorad Dodik i zvaničnici Republike Srpske proteklih mjeseci pokazali da vrijedi biti hrabar i da hrabrost ne boli.

On je dodao da, kao što je već rečeno, nije vrijeme za likovanje, jer ovo što se dešava je politički maraton u kojem će, bez sumnje, pobijediti, a ne izgubiti, kako govore opozicione ptice zlosutnice, Republika Srpska i njeno pravo na odbranu univerzalnih evropskih vrijednosti koje su utemeljene još u Ustavu Srpske iz 1992. godine

“A, šta na to kaže vajna opozicija iz Republike Srpske koju impotentno predvode SDS, PDP i neki drugi”, upitao je Kalinić, podsjetivši na činjenicu kada su početkom 90-ih nacionalno osvješćeni lideri Srba u BiH, bez kalkulacija, hrabro donijeli odluku da nasuprot majorizaciji i ugrožavanju ravnopravnosti u tadašnjoj BiH stvore slobodnu, samostalnu i demokratsku srpsku državu zapadno od Drine.

Desilo se to, nažalost, rekao je Kalinić, na razvalinama bivše Jugoslavije i prije izbijanja tragičnog sukoba u BiH.

“Tako sada opozicioni politički kalkulanti pokazuju kratku pamet i propuštaju istorijski momenat da zajedno sa vladajućom koalicijom, izdižući se iznad partijskih interesa i ličnih animoziteta, odbrane i reafirmišu izvorne nadležnosti koje su međunarodno verifikovane kroz dejtonski Ustav BiH i ovjerene potpisima vrhovnih autoriteta SAD, Rusije, Francuske, Engleske, NJemačke, Srbije i drugih”, rekao je Kalinić.

On je dodao da ne vidi nikakvu prepreku da se Narodna skupština Srpske kao najviši zakonodavni autoritet u nekom narednom periodu zvanično ne obrati upravo nasljednicima ovih potpisnika sa jednostavnim pitanjem: Da li oni i dalje ostaju kod svojih potpisa na izvorni dejtonski dokumenata?

Da tih 90-ih nismo svi mi Srbi iz različitih političkih opcija, uključujući Milorada Dodika i mene, stali pod jedan krov sa svojim narodom, nego da smo, poput Mirka Šarovića, Branislava Borenovića i sličnih, hodali ‘kao po jajima’ ili svirali po tuđim notama, nikada ne bismo stvorili, a potom zajedno sa borcima odbranili Republiku Srpsku”, ukazao je Kalinić.

Na pitanje šta javnost u Srpskoj može očekivati od opozicije u narednom periodu, Kalinić je odgovorio šta se može očekivati od ljudi koji su se, dok nisu postali lideri velikih stranaka, kako jednom u ljutnji reče Biljana Plavšić “tokom rata krili u frižideru na Grbavici”, ili utočište od fronta, milošću tadašnje Vlade Srpske, našli u Civilnoj zaštiti.

“Nadam se, ipak, da će imati priliku da se uvjere kako hrabrost danas, ipak, manje boli od gubitka Republike Srpske, a i kazne naroda na sljedećim izborima. Nije naš narod sa pamćenjem akvarijumske ribice kako god to neko mislio”, rekao je Kalinić.

On je upitao da li platformu opozicije čini kontinuirano spinovanje takozvanih afera o vlasti u Srpskoj, da li je njihova platforma izašla iz kuloara nekih zapadnih ambasada ili je, u šta sve manje vjeruje, to već zaboravljena “zajednička politika” koja se odnosi na odbacivanje Inckovog nametnutog zakona i vraćanje izvornih nadležnosti Srpske oduzetih međunarodnim siledžijstvom i srpskom naivnošću.

“I, kao što znamo, za ovo posljednje je dat ‘grejs period’ od šest mjeseci da bi se dala šansa pregovorima i dogovoru unutar BiH, ali zasto ne i uz pomoć Hrvatske, Srbije i Turske?! Izlaz iz ove nimalo bezazlene krize u BiH može da ode u dva smjera”, ocijenio je Kalinić.

Jedan je, ukazao je on, da mimo volje Republike Srpske, koristeći prinudu i slične mjere pokušaju da nametnu koncept tzv. građanske države BiH koju složno zagovaraju sve probosanske stranke i ljubitelji “melting pota”.

“Takvima na ruku ide i ovo oportunističko ponašanje srpske opozicije. Pod firmom građanštine više je nego jasno da bi sudbina BiH, ali i Srpske trebalo da se kroji prema interesima većinskog naroda i prema frazi “svi smo mi Bosanci”.

“Drugi smjer, koji je i za nas u kontekstu sadašnje BiH jedino prihvatljivo rješenje, jeste zajednica tri ravnopravna nacionalna identiteta oličena u /kon/federalnom modelu države. Dakle, ono što je kao rezultat kompromisa nakon tragičnog ratnog sukoba definisao Dejtonski sporazum”, ocijenio je Kalinić.

On je podsjetio i na famozni ZAVNOBIH-a iz 1943. i Rezolucije koju je potpisom ovjerio ugledni Vojislav Kecmanović, gdje je napisano da “BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, i u njoj će biti osigurana puna ravnopravnost” sva tri naroda.

“Sve je to palo u vodu raspadom Jugoslavije, odnosno otcjepljenjem BiH od iste.
Jasno je da je to i tada i sada miljama daleko od koncepta građanske države koju zagovaraju, zloupotrebljavajući baš ovo zavnobihsko slovo, sadašnji BH unitaristi, u širokom spektru od postkomunista ljevičara do ekstremnih desničara-nacionalista”, rekao je Kalinić.

Nakon onog što je Republika Srpska valorizovala kroz izvorni Dejton, a prije svega u odnosu na suverenost i ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta, ali i nakon svega što su joj od važnih nadležnosti oduzeli strani intervencionisti, naglasio je Kalinić, jedina održiva platforma za budućnost BiH bila je i ostala suverenost, ravnopravnost i sloboda Srpske u okviru izvornih principa Ustava BiH.

“Zato se na kraju opoziciji može postaviti pitanje: Kvo vadis, opozicijo? Očekujemo da pred predstojeću sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske opozicija ne podvije rep i stane bar ovaj put na pravu državničku stranu. Jasno je da bitne odluke mogu izglasati i bez glasova opozicije, ali naš narod voli kad smo zajedno pod istim krovom u teškim vremenima. Naravno, sve to pod pretpostavkom da neki od opozicionih lidera nisu odabrali ulogu ‘Bakirovih i Komšićevih Srba’, kao nekad oni koji su u ratu davali legitimitet Izetbegovićevoj vlasti”, naglasio je Kalinić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se