naslovnaSPORTVIJESTIZvornik

Jubilarna pedeseta godišnjica FK „Jedinstva“ iz Roćevića

Kada krenete od Zvornika ka Bijeljini na dvadesetom kilometru kraj magistralnog puta smješteno je selo Roćević. Ovaj prelijepi pejzaž koji ide od Drine kroz roćevsko polje pa naviše u podnožje planine Majevice odaje fantastičan utisak o ljepoti prirode. Tik kada se odvojimo od magistrale, a u blizini Crkve smješten je prelijepi fudbalski stadion po nazivu Lugovi (u narodu popularne Livade). Davne 1971. godine na toj livadi zakotrljala se prva fudbalska lopta, zakotrljali su je mladići iz Roćevića i susjedne mjesne zajednice Pađine. Od tada i evo već pedeset godina lopta na tom prostoru ne prestaje da se kotrlja. Mnoge krize nisu uspjele da je zaustave, pa čak i rat koji je buktao na samo nekoliko kilometara odatle. Ljubav ovog naroda prema fudbalu i svom klubu ne prestaje ni poslije toliko godina.

Fudbalski Klub „Jedinstvo“ Roćević je osnovan u Aprilu 1971. god . Osnovan je od strane mještana ovog sela i omladinske organizacije. Većina fudbalera je regrutovana iz ovog sela i iz susjedne mjesne zajednice Pađine!

Prvi sastav FK „Jedinstvo“ Roćević, 1971. godine

Klub se, do početka rata 1992. godine, takmičio u Međuopštinskoj ligi. Najveći uspjeh ovog kluba je takmičenje u drugoj ligi Republike Srpske. Početkom rata 1992. godine aktivnosti u mnogim sferama života su jednostavno zamrle. Naravno da to nije moglo mimoići i sport. Ali dolaskom prvog proljeća u slobodi sve je oživjelo tako da je i na igralištu „Jedinstva“ fudbalska lopta počela da skakuće. Najveći poslijeratni uspjeh kluba je plasman u četvrtfinale Kupa Republike Srpske. Fudbaleri i rukovodstvo „Jedinstva“ bili su aktivni učesnici odbrambeno otadžbinskog rata (1992-1995), a trojica igrača: Brano Trivković, Savo Stjepanović i Zoran Tomić su svoje mlade živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Ove godine klub obilježava veliki jubilej – pedeset godina postojanja kluba u Roćeviću, ovaj veličanstven događaj obilježiće se prikladnim programom i sjećanjem na sve ljude koji su u ovom periodu prošli kroz klub.

U ovom radosnom momentu doprinos obilježavanju jubileja daće i vetereni Fudbalskog kluba „Crvena Zvezda“ Beograd tako što će odigrati utakmicu sa veteranima FK „Jedinstvo“ iz Roćevića.

Manifestacija obilježavanja jubileja biće održana u subotu, 6. novembra sa početkom u 12 časova.

Za početak manifestacije planirano je otkrivanje spomen ploče poginulim fudbalerima FK Jedinstvo u odbambeno otadžbinskom ratu.

U 13 časova održaće se Odigravanje utakmice mlađih kategorija FK „Jedinstvo“ Roćević, a u 14 sati očekuje nam susret veterana FK „Jedinstvo“ Roćević – FK „Crvena Zvezda“ Beograd.

Program se nastavlja i u 17 sati kada je planirana svečana večera i dodjela zahvalnica.

Tagovi
Back to top button
Close
Close