8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

FK „Jedinstvo“ iz Roćevića obilježio pola vijeka postojanja (foto)

ZVORNIK – Fudbalski klub „Jedinstvo“ iz Roćevića kod Zvornika svečano je u prisustvu svojih veterana, veterana Fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ iz Beograda, najstarijih navijača, ljubitelja ovog kluba, te drugih gostiju obilježio veliki jubilej – 50 godina postojanja.

U prostorijama kluba potomci su otkrili spomen ploču posvećenu trojici fudbalera koji su poginuli u otadžbinskom ratu koju je, nakon toga, mjesni sveštenik osveštao.

Loši vremenski uslovi i vodom natopljen teren nisu spriječili da veterani roćevićkog kluba i „Crvene zvezde“ odigraju prijateljsku utakmicu koja je završena rezultatom 2:2.

„Jedinstvo“ i Roćević ugostili su Zvezdine legende Miloša Šestića, Neđu Milosavljevića, Zdravka Borovnicu.

„Mi se ovakvim stvarima uvijek odazivamo, meni je drago da sam ovde i ovakvi pozivi se ne odbijaju. Zvezda nije klub koji odbija bilo koji poziv, a pogotovo u Republici Srpskoj. Bitno je da smo danas ovde, da se otkrije spomen ploča, odigra utakmica, obeleži jubilej – rekao je Borovnica koji je napomenuo da je bio Zvezdin skaut.

Milosavljević je istakao da se trude da da ispune želje onih koji ih pozovu i dođu da se upoznaju, razmene neka mišljenja i da odigraju i fudbalsku utakmicu koja je uglavnom prijateljska.

„Drago nam je da smo danas ovde da obeležimo jubilej Fudbalskog kluba „Jedinstvo“ na poziv predsednika Organizacionog odbora, gradonačelnika Zvornika. Šteta što je ovakvo vreme, ali tu smo, da odigramo utakmicu i da se družimo posle nje.“

U malo prekodrinsko selo stigao je i veliki Miloš Šestić koji je rekao da loše vrijeme ne može da utiče na njihov dolazak.

„Nije nam teško da dođemo jer je naša obaveza da svugde idemo gde god nas pozovu, da se pojavimo tamo i da uveličamo događaje u svakom mestu.“

Na pitanje da li oni svojom pojavom u malim sredinama mogu da utiču na mlade da se više opredeljuju za bavljenje sportom, on je odgovorio da smatra da mogu.

„Mi smo promoteri Crvene zvezde i mislim da deca dosta toga mogu da nauče od nas.“

Povodom 50 godina fudbalskog kluba „Jedinstvo“ dodjeljena su i posebna priznanja i to Zlatna, Srebrna i Bronzana plaketa, kao i retro dres sportskim radnicima, fudbalerima – veteranima, najvjernijim navijačima, sponzorima za nesebičan doprinos, entuzijazam i ljubav koju su podarili ovom klubu. Dodijeljena su i posthumna priznanja onima koji nisu među nama, a čiji se rad i zasluge nikada neće zaboraviti.

Zlatna plaketa dodijeljena je: Aleksandaru Pisiću, Milanu (Cvike) Stanojeviću, Mirku Miloševiću, Branislavu Joviću, Stevi Saviću, Miloradu Pisiću i Radi Pisiću. Zlatnu plaketu i retro dres uručena je i gradonačelniku Zvornika Zoranu Stevanoviću za veliku podršku klubu u protekle dvije decenije, a koji je i sam svojevremno nosio zeleno-bijeli dres u juniorskoj sekciji „Jedinstva“.

Posthumno Zlatna plaketa je dodijeljena i Blagi Joviću, Mitru Pisiću, Miloradu Joviću, te igračima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu Zoranu Tomiću, Branku Trifkoviću i Savi Stjepanoviću.
Grad Zvornik koji obezbjeđuje značajna sredstva za funkcionisanje kluba dobio je Srebrnu plaketu koja je uručena zamjeniku gradonačelnika Bojanu Ivanoviću. Plakete su uručene i Fudbalskom savezu Republike Srpske, Područnom fudbalskom savezu Bijeljina i Gradskom fudbalskom savezu.
Srebrna i Bronzana plaketa uručena je i drugim zaslužnim pojedincima, dok su zahvalnice uručene sponzorima iprijateljima kluba.

Ovom prilikom i FK „Jedinstvo“ dobio je Zlatnu plaketu Područnog fudbalskog saveza Bijeljina koju je predsjedniku kluba Aleksandru Pisiću uručio Radika Marić.

Predsjednik „Jedinstvo“ koji je i rekorder po broju odigranih prvenstvenih utakmica – 414, zahvalio se prisutnima, a naročito gradonačelniku Zvornika Zoranu Stevanoviću na nesebičnoj pomoći i podršci koju klub ima od Gradske uprave Zvornik i koja im je mnogo značila za rad i funkcionisanje. Zahvalio se i svim prijateljima i sponzorima koji su cijelo proteklo vrijeme bili uz „Jedinstvo“, kao i Fudbalskom klubu Crvena zvezda čiji su veterani uveličali jubilej.

On je, između ostalog istakao da je istorijski uspjeh ostvaren 2002. godine. Jedinstvo je ušlo u Drugu ligu i sa uspjehom igralo tri drugoligaške sezone.
„Dragi prijatelji, ovdje sa nama su večeras mnogi svjedoci istorije Jedinstva. Veliki broj fudbalera, legendi kluba, igrača koji su pripadali prvim generacijama koje su nastupale za Jedinstvo, članovi Uprave, jednom riječju vrijedni sportski radnici, koji su ostavili dubok trag u istoriji našeg kluba- rekao je Pisić.

Predsjednik Organizacionog odbora Zoran Stevanović naglasio je da je ovo značajan i veliki datum u istoriji i Roćevića i okruženja i grada zvornika.
„Pedeset godina je ozbiljan vremenski period, ja pamtim prvu ekipu i prve utakmice,sve utakice sam gledao iz tog vremena. Nakon što se zahvalimo, prije svega ljudima iz Fudbalskog saveza Srpske, te iz Područnog saveza i našem Mirku Miloševiću koji vodi Fudbalski savez u Zvorniku, našim gostima veteranima Crvene zvezde hteo bih samo da kažem nekoliko riječi o onim ljudima koji nisu takmičari, ljudima iz sjenke koji su svoj život posvetili i ovom i svim drugim fudbalskim klubovima gde su ti ljudi prisutni. Nije fudbalski klub samo utamica u onih 90 minuta, mnogo je obaveza, truda, ako hoćete i novaca potrebno da se dođe do same utakmice. O tim ljudima želim da svi vodimo računa, da im pokažemo više poštovanja, koji za satisfakkciju nemaju ništa osim što njihov klub igra utakmicu i što pomažu svoje selo.“

Dodao je i da Grad Zvornik godinama ulaže u sportsku infrastrukturu i danas postoji bar pet seoskih stadiona koji ispunjavaju uslove da se na njima igraju ozbiljne utakmice, sa vrlo kvalitetnim svlačionicama u kojima imate toplu vodu, vrlo kvalitetnim travnjacima, ogradama, tribinama.
Stevanović je čestitao FK „Jedinstvo“, te se zahvalio Organizacionim odboru i svima onima koji su nosili dres ovog kluba.

„Zahvaljujem se i onima koji su pomagali njegov rad, sjećamo se i zahvalan sam i onima koji su izgubili svoje živote u proteklom otadžbinskom ratu i nisu više sa nama. Drago mi je što sam večeras vidio njihove potomke. Život koji je pred nama treba da koristimo da volimo i svoje selo, svoj klub, svoj grad, da volimo sve dobre ljude, da poštujemo svoje sugrađane, komšije. Jedan od uslova našeg opstanka je i naše okupljanje, naše saborovanje, a i večeras smo imali priliku da se sretnemo, vidimo, da se sjetimo nekih dobrih vremena i da pravimo neka bolja vremena za ljude na ovim prostorima.“

Posebno je pozdravio mlade entuzijasta – Danijela Pisića i njegovu sestru Jovanu koji su posvećeni svom klubu, uređuju teren, obilježavaju, peru i čiste svlačionice.

Slavko Bojanić,nekadašnji fudbaler Jedinstva zahvalio se na priznanju dodavši da im je još draže viđenje nakon 50 godina.

Milan C. Stanojević rekao je da je imao sreću da mu je povjereno da u dva navrata vodi klub te da je to nešto posebno, jer je vrijeme provodio sa ljudima posebnog duha.

„Mladi neka vide ovaj događaj i neka nastave da proslavljaju narene jubileje.“

Tokom proslave u ime Fudbalskog saveza Republike Srpske obratio se generalni sekretar Ognjen Valjić koji je rekao da mu je čast i zadovoljstvo da prisustvuje zeleno-bijeloj večeri, lijepo vas je vidjeti u ovolikom broju
„Svaki klub nam puno znači, posebno ovako mali i organizovani. Znam da vam Područni fudbalski savez Bijeljina i vaš gradski Fudbalski savez pomažu, a naravno i Fudbalski savez Republike Srpske svakako vam stoji na raspolaganju za bilo kakvu pomoć. Pedeset godina je značajan jubilej i znači nam da opstanete još najmanje toliko, a mi ćemo sigurno biti tu za vas – rekao je Valjić.

Jedinstvo se probijalo iz Opštinske lige Zvornik. Put ih je vodio do Međuopštinske lige Zvornik, Područne lige, Grupne i Međuopštinske lige Tuzla, Treće lige, pa sve do Druge lige Republike Srpske, ujedno i najvećeg uspjeha kluba.

Mjesne zajednice Roćević i Pađine, zajedno su živjele, a i živjeće za Jedinstvo. U klub su dolazili da igraju, da pomognu, potom i brojni igrači iz drugih mjesta, koji su zajedno sa njima branili boje “zeleno-bijelog“, a potom “plavog“ dresa.

Jedinstvo je tri puta osvajalo pehar u takmičenju za Kup Zvornika, a u sezoni 1998/99. godine, i jedan od najvećih uspjeha kluba, igranje u četvrtfinalu Kupa Republike Srpske.

Pored seniorskog tima, brojne pehare osvajali su i mlađe kategorije, poput juniora, a potom pionira i kadeta.

Tokom pet decenija postojanja, dres Jedinstva je obuklo oko 350 igrača, najveći broj iz Roćevića i Pađina, dok je sa strane nastupalo 143 igrača.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se