8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Dodik: To što Šmit neće govoriti na sjednici SB UN logičan slijed

​Da Kristijan Šmit neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a moglo se i predvidjeti zbog činjenice da Rusija i Kina nisu glasale za imenovanje visokog predstavnika u BiH, istakao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Dodik je istakao da to predstavlja logičan slijed.

„Bilo je za očekivati da na sljedećim sesijama nema visokog predstavnika, niti izvještaja. Ali neki se ponašaju nelogično i misle da sada treba da na razmatranje SB UN stave visokog predstavnika i da podnese neki izmišljeni izvještaj koji vrvi od neistina“, naglasio je Dodik.

Naglasio je da su Šmitov izvještaj napisali muslimani u Sarajevu i Obavještajna služba.

„Šmit je samo potpisao“, istakao je Dodik.

Kristijan Šmit neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a, koja se treba da bude održana danas, niti će OHR biti pomenut.

Navodi se to u tekstu rezolucije koji je Savjet bezbjednosti UN-a usaglasio sinoć nakon višednevnih pregovora. Konačnom verzijom rezolucije produžava se mandat EUFOR-a u BiH, odnosno misije Altea.

Ruska Federacija je, od početka, insistirala da se OHR izbaci iz teksta. U drugoj verziji rezolucije koja je bila razmatranju u ponedjeljak, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlaštenja. Međutim, u utorak popodne članice Savjeta bezbjednosati su usaglasile tekst rezolucije i, kako se može vidjeti, OHR i visoki predstavnik se nigdje ne pominju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se