15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Pomoći ćemo sanaciju štete elementarne nepogode

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su obilne padavine izazvale velike probleme na području Istočnog Sarajeva i Hercegovine, ali da će biti učinjeno sve da šteta bude sanirna i stanje normalizovano.

„Čekamo da se to smiri. Naravno da ćemo pomoći u sanaciji štete i pokušati da učinimo sve da se stanje što prije normalizuje“, rekao je Dodik sinoć za RTRS i istakao da je riječ o elementarnoj nepogodi.

Dodik je rekao da je o stanju razgovarao sa načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem, direktorima nekih preduzeća i ljudima na terenu.

Kada je riječ o investicijama u Republici Srpskoj, Dodik je naveo da je Srpska do sada bila veliko gradilište i da će se tek u naredni godinama vidjeti obrisi ogromnih ulaganja.

On je ukazao na potrebu izgradnje auto-puteva, navodeći da je auto-putna mreža od 120 kilometara koju je urađena do sad preporodila Srpsku.

Dodik je napomenuo da je Srbija pristala da izgradi most preko Save, i od Rače do Bijeljine zajednički sa Srpskom da finansira izgradnju auto-puta.

On kaže da će na proljeće definitivno biti izabran izvođač radova, a možda već u januaru ili februaru i da će se početi sa izgradnjom dionice na Rači do Bijeljine, dužine 20 kilimetara.

„Sa jednom kineskom kompanijom pokušaćemo da riješimo problem od Vukosavlja do Brčkog, a sa ovom turskom kompanijom koja gradi most na Savi razgovaramo da nastavi da gradi dionicu od Bijeljine do Brčkog, koja ide dalje prema Tuzli.
To su obimni poslovi i biće u par mjeseci razjašnjeno“, kaže Dodik.

On je rekao da je moguć aranžman sa Turskom za povezivanje auto-putem Sarajevo-Beograd, koji bi išao Beograd-Bijeljina-Brčko-Tuzla-Sarajevo-Istočno Sarajevo-Pale-Višegrad-pa ponovo u Srbiju.

„Dionica Istočno Sarajevo-Višegrad nam je jedan od prioriteta i već radimo na tome. To je dionica koja će koštati možda najskuplje od svih, više od 1,100 milijardi evra, ali to je ključno da uradimo“, istakao je Dodik.

On je rekao da će biti modernizovan postojeći put od Istočnog Sarajeva, preko Sokoca, Han pijeska do Vlasenice, Zvornika, da je planirana neka brza cesta koja bi povezivala Bijeljinu, preko Zvornika i dalje ovim pravcem od Milića prema Palama.

Dodik je rekao da je planirano da se u Istočnom Sarajevu, između Lukavice i Pala probije tunel, koji bi bio najduži u BiH, a omogućio bi da se stiže za desetak minuta.

On je podsjetio na projekte koji su realizovani na ovom području – izgrađena je bolnica u Istočnom Sarajevu, put ka Jahorini, most Stambulčić, studenstki domovi, Olimpijski centar.

Dodik je rekao da Republika Srpska i dalje očekuje pomoć Srbije.

„Veoma je važna pomoć Srbije, do sada smo kroz opštine realizovali 90 miliona evra“, dodao je Dodik.

Govoreći o auto-putnoj infrastrukturi na području dobojske regije, on je naveo da je potrebno oko 62 miliona evra, predviđene su dvije petlje, jer je to obilaznica oko Doboja, a petlje će se graditi u Johovcu i Rudanci.

Prema njegovim riječima, time bi prema FBiH imali završenu tu dionicu i od Johovca bi bilo nastavljeno prema Vukosavlju, a u okviru dvije dionice.

„Ukupna vrijednost toga bila bi oko 380 miliona evra. Ostaju detalji da se pregovaraju sa evropskim institucijama. Razgovori koji se već vode s njima omogućavaju da do nove godine raspišemo tedner i za taj dio puta“, dodao je Dodik.

Govoreći o rekonstrukciji željezničke pruge Šamac-Doboj, Dodik je istakao da je za to potrebno oko 200 miliona evra, da postoje načelni dogovori za obezbjeđivanje tih sredstava.

„To se radi o panevropskom koridoru, za šta je zainteresovana Evropa, i to dalje ide prema Sarajevu i luci Ploče, što izlazi na srednji Jadran“, kaže Dodik.

On je naveo da je ranije već planirano da se od Čapljine i prema Nikšiću gradi nova pruga, da spoji Crnu Goru sa tim koridorom, a kroz Republiku Srpsku bi prolazilo oko 70 kilometara te pruge.

„Zato je veoma važno da mi krenemo sa prvim fazama modernizacije te pruge“, naglasio je Dodik, napominjući da se svijet danas vraća željeznici i da je veoma važno da imamo dobre željezničke koridore.

Što se tiče sredstava, Dodik kaže da Srpska ima ponude za grant oko 85 miliona, ostatak bi morala da pribavi sama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se