12 C
Zvornik
25. април 2024.

„Alumina“: Osavremenjavanje fabričkih laboratorija

ZVORNIK – U kompaniji „Alumina“ nastavljeno je osavremenjavanje fabričkih laboratorija. Još jedan novi uređaj nabavljen je u sektoru Kontrola kvaliteta.

U Centralnoj laboratoriji instaliran je laserski analizator,  koji obezbjeđuje brzinu, tačnost i preciznost hemijskih analiza. Vrijednost ovog uređaja je oko 100.000KM.

Gordana Gavrić, rukovodilac službe Centralna laboratorija,   je istakla da se radi o uređaju marke Antonpar koji služi za određivanje granulometrijskog sastava veličine čestice.

-Ovaj parametar je izuzetno značajan kako za sam tok proizvodnje tako i za primjenu svih naših gotovih proizvoda. Veoma je značajan parametar za određivanje granulometrijskog sastava glinice, svih vrsta zeolita i iz tog razloga kvalitet mora da bude na veoma  visokom nivou. Ovaj uređaj je zadovoljio taj kriterijum jer nam obezbjeđuje brzu, preciznu i tačnu analizu – kazala je Gavrić.

U cilju što boljeg praćenja procesa proizvodnje i dobijanja kvalitetnih hemijskih analiza  proizvoda ove fabrike,  proteklih godina u kompaniji „Alumina“ investirana su značajna finansijska sredstva u nabavku nove opreme i uređaja koji prate rad dvije laboratorije.

-Potreba za modernizacijom i osavremenjavanjem laboratorija u sektoru Kontrola kvaliteta pojavila se iz nekoliko razoga. Sa jedne strane imali smo stariju opremu koja je u laboratoriji nekih 20, 30 godina za koju više nismo mogli pronaći rezervne dijelove, koja je jednostavno potisnuta sa tržišta usljed nekog napretka u razvoju proizvodnje same laboratorijske opreme. S druge strane imali smo trend porasta razvoja naših proizvoda i proizvodnje novih proizvoda, zatim su se pojavile potrebe za karakterizacijom nekih novih parametara kada su u pitanju gotovi proizvodi – istakla je Gordana Ostojić, zamjenik direktora sektora Kontrola kvaliteta.

Sva ova instrumentalna tehnika zahtijeva veoma obučen  inženjerski i tehnički kadar, znanje engleskog jezika i rad na računaru. U dvije fabričke laboratorije trenutno je zaposlen 71 radnik od čega 11 sa fakultetskom diplomom. Odgovornost laboranata je velika kad se rade hemisjke analize. Tržište ima sve veće zahtjeve u pogledu kvaliteta proizvoda, tako da to iziskuje dodatne analize kako bi se bilo potpuno sigurno u kvalitet gotovih proizvoda po svojim hemijskim parametrima prije nego što oni budu otpremljeni do svijih kupaca.

-U naše dvije laboratorije mjesečno se uradi oko 45.000 različitih hemijskih analiza – navode u sektoru Kontrola kvaliteta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se