15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Zvornik otvoren za nove investicije

Zvornik je u ovoj godini učinio dodatni napredak kada je dobijen Sertifikat povoljnog poslovog okruženja (BFC) i kada su mnoge procedure za potencijalne investitore pojednostavljene,“ rekao je gradonačelnik Zvornika.Zoran Stevanović nakon sastanka sa izvršnom direktoricom Vijeća stranih investitora Sanjom Miovčić.

Vijeće stranih investitora – VSI (Foreign Investors Council – FIC) je neprofitna poslovna asocijacija osnovana 2006. godine koja predstavlja interese stranih investitora prisutnih u Bosni i Hercegovini. Asocijacija okuplja 70 najvećih regionalnih i internacionalnih stranih kompanija koje su do sada investirale u BiH više od devet (9) milijardi KM, te zapošljavaju više od 20.000 građana Bosne i Hercegovine.

Članice VSI dolaze iz različitih sektora: prerađivačka industrija, rudarstvo, građevinarstvo, energija, trgovina, informacione tehnologije, pravne i finansijske usluge, telekomunikacije, proizvodnja hrane i pića, i mnogi drugi.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima investiranja u gradu Zvorniku, saradnji sa postojećim investitorima, te aktuelnim investicicionim projektima.

Posebna tema sastanka bila je inicijativa otvaranja slobodne zone na područiju grada Zvornika, koji zbog blizine granice sa Republikom Srbijom ima odličan potencijal za olakšan spoljno-trgovinski promet, a time bi se omogućilo otvaranje značajnih radnih mjesta u ovom gradu.

Direktorica Vijeća stranih investitora, gospođa Miovčić istakla je da bi uspostavljanje i unapređenje režima slobodnih zona u Republici Srpskoj dovelo i do povećanja iznosa direktnih stranih investicija.

„Slobodne zone kao integralni dio spoljno-trgovinske politike predstavlja izuzetan mehanizam za privlačenje stranih investicija. Iskustva iz regiona Zapadnog Balkana pokazuju da slobodne zone privlače značajan broj stranih investitora koji trenutno igraju važnu ulogu u ekonomijama ovih zemalja,“ rekla je Miovčić.

Nakon održanog sastanka delegacija je posjetila švajcarsku kompaniju „Zeohem“ koja je 2018. godine u Zvorniku otvorila fabriku i pokrenula proizvodnju za preradu zeolita i hromatografskih gelova. U realizaciju ove investicije uloženo je više od devet miliona švajcarskih franaka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se